Pressemeddelelse

tor, 02 feb 2023

Danske topledere stiller skarpt på forsyningskæder, geopolitisk uro, talentjagt og klima op til Davos

Anders Dons, CEO i Deloitte.

Pressemeddelelse

16.1.2023 15:30:00 CET | Deloitte

Over 2.000 virksomhedsledere fra 24 lande sætter i en ny Deloitte-undersøgelse ord på deres klimabekymring og forretningsprioriteter. For de danske topchefer står det klart, at selv om 7 ud af 10 er ganske bekymrede for klimaforandringerne, opfattes det mere kritisk for forretningen at sikre forsyningskæderne, navigere gennem geopolitisk uro og skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Klimaforandringer er et emne, der holder verdens topchefer vågne om natten. Hele 62 procent af de mere end 2.000 virksomhedsledere, der har deltaget i Deloittes nye CxO-undersøgelse, fortæller, at klimaforandringerne bekymrer dem det meste af eller hele tiden. For de danske topledere isoleret set er andelen helt oppe på 71 procent.

”Én ting er den omfattende bekymring, som kan være tung nok i sig selv. Men toplederne har samtidig svært ved at gennemskue, hvor de skal fokusere deres indsats og hvordan de skal opveje de kortsigtede omkostninger ved bæredygtige investeringer op mod de langsigtede fordele for klimaet. Den kombination forhindrer lederne i at træffe de svære beslutninger, som planeten og de kommende generationer har brug for,” fortæller Anders Dons, der er dansk og nordisk CEO i Deloitte.

Til trods for den omfattende klimabekymring, så er klima ikke på danske topchefers top tre over kritiske forretningsprioriteter. Her rangerer forsyningskædeproblemer, geopolitiske spændinger og jagten på talent højere.

”Danmark har været forskånet for de værste klimakatastrofer indtil videre, og klimaforandringerne er derfor ikke akut forretningskritiske på samme måde som det er ikke at kunne tiltrække medarbejdere eller mangle vigtige komponenter til sine produkter. Men den private sektor har den nødvendige viden, indflydelse og skala til at bygge bro mod en bæredygtig fremtid. Det kommer til at blive et centralt tema i Davos disse dage,” vurderer Anders Dons.

Klimabekymring som en tilskyndelse

Klimaforandringerne påvirker topledernes organisationer og interessenter negativt, men alligevel er der optimisme at spore. Et markant flertal af de danske topledere – 84 procent – mener nemlig, at verden vil lykkes med rettidig handling for at modvirke de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

I Deloittes undersøgelse giver 76 procent af de danske topledere udtryk for, at både deres organisationer og den globale økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med – og ikke til trods for – opnåelse af klimamålene.

Knap tre fjerdedele af de danske topledere angiver at have øget bæredygtighedsinvesteringerne i det seneste år, og i dansk erhvervsliv har man da også lagt sig i selen med forskellige tiltag, der kan skubbe til omstillingen. 

De danske virksomheder har i særlig grad kastet sig over disse fem tiltag:

  • Brug af mere bæredygtige materialer (59 procent)
  • Styrket ledelsesmæssig forankring af bæredygtighedsinitiativer (57 procent)
  • Omstilling til vedvarende energikilder eller grønne certifikater (55 procent)
  • Brug af energisparende eller klimavenlige teknologier og udstyr (53 procent)
  • Færre flyrejser (51 procent)

”For at vende udviklingen skal verdens topledere gå forrest. Der sker en langt række positive tiltag på tværs af sektorer, herunder allokering af privat og offentlig kapital. Den omfattende klimabekymring tjener som yderligere tilskyndelse til at øge tempoet for omstillingen. Vi har en enestående mulighed netop nu for at omstille os til en grøn, bæredygtig og retfærdig økonomi for de næste generationer,” slutter Anders Dons.

Andre læser også

Ryanair forventer væsentligt lavere billetpriser i sommermåneder En gennemsnitlig rejse hos Ryanair har i første kvartal været 15 procent billi... Læs mere
Partier vil stramme loven for at fjerne dømte fra boligområder Boligforeninger har svært ved at smidt kriminelle ud af deres lejemål. Partier... Læs mere
Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere