Pressemeddelelse

man, 19 jun 2023

SYNERGI og syv organisationer: Udvid Erhvervspuljen og giv virksomhederne den nødvendige hjælp til grøn omstilling

SYNERGI og syv organisationer: Udvid Erhvervspuljen og giv virksomhederne den nødvendige hjælp til grøn omstilling

Pressemeddelelse

19.6.2023 06:00:00 CEST | Synergi

Manglende teknologisk viden er en væsentlig barriere for den grønne omstilling af erhvervslivet, der efterspørger mere rådgivning om grønne, energieffektive tiltag. I dag kan virksomheder ikke søge den hjælp gennem Erhvervspuljen – men det bør de kunne, mener SYNERGI og en række aktører. De foreslår nu, at Erhvervspuljen fremadrettet også inkluderer rådgivning, der kan hjælpe erhvervslivet med den nødvendige grønne omstilling.

Erhvervslivet er en afgørende brik i den grønne omstilling, men danske virksomheder efterspørger mere viden om implementeringen af grønne, energieffektive tiltag. Energistyrelsens Grøn Industrianalyse konkluderer, at virksomhederne oplever manglende teknologisk viden som et stort bump på vejen mod et lavere energiforbrug. Ifølge virksomhederne er mere rådgivning en del af løsningen. Men Erhvervspuljen, der har været omdrejningspunktet i de seneste to regeringers ambitioner for den grønne omstilling af erhvervslivet, tilbyder imidlertid ikke tilskud til rådgivning, der ikke er bundet op på en konkret investering. SYNERGI og en række organisationer appellerer nu til, at forligskredsen bag energiaftalen på Christiansborg udvider puljen med et rådgivende ben. 

”Virksomheder er en afgørende del af den grønne omstilling – og de vil gerne bidrage. Men ofte støder de hovedet mod muren, fordi de mangler viden om, hvordan opgaven bedst gribes an. Derfor er det helt oplagt at give Erhvervspuljen et ekstra ben at stå på i form af tilskudsmuligheder til uafhængig rådgivning om energieffektive projekter. Vores forslag kan endda realiseres uden at overtræde puljens eksisterende økonomiske ramme,” siger SYNERGIs direktør Katrine Bjerre. 

Ifølge en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som Viegand Maagøe har foretaget for SYNERGI og Dansk Erhverv, kan erhvervet skære op til en femtedel af energiforbruget og dermed spare 1 mio. ton CO2 om året fra 2030. Tiltagene har dog ikke kun en positiv effekt på klimaet. Den samlede investering har en tilbagebetalingstid på mindre end ti år og kan skære 3 mia. kr. af erhvervslivets energiregning i 2030. Et lavere energiforbrug er et vigtigt skridt mod uafhængighed af Rusland, ligesom det styrker erhvervets modstandsdygtighed over for energikriser. 

SYNERGIs direktør håber derfor, at de relevante partier i Folketinget tager forslaget til sig og stiller de nødvendige værktøjer til rådighed for virksomhederne.  

”Det er en kæmpe opgave at gøre danske virksomheder klimaneutrale. Hvis det skal lykkes – og det skal det – er der brug for, at beslutningstagerne stiller de nødvendige rammer til rådighed for erhvervslivet. Med vores forslag kaster vi bolden ind på Christiansborg. Forhåbentlig er forligskredsen bag energiaftalen klar til at gribe den, så vi kan få sat mere skub i den grønne omstilling af virksomhederne og styrke konkurrenceevnen,” siger Katrine Bjerre. 

Fakta 
Erhvervspuljen udspringer fra Energiaftalen 2018 og indeholder i alt 3,5 mia. kr., der skal udmøntes i årene 2020-2029. Med puljen er det muligt at få rådgivning - men kun i forbindelse med konkrete investeringer i energieffektiviseringsprojekter. Så langt når mange virksomheder ikke, bl.a. pga. en vidensbarriere. Det er den blokering, forslaget fra de otte organisationer sigter mod at rydde ad vejen ved at tilbyde uafhængig rådgivning tidligt i arbejdet med at mindske energiforbruget i en virksomhed. 

Bag forslaget om at udvide Erhvervspuljen står SMVdanmark, Landdistrikternes Fællesråd, Rådet for Grøn Omstilling, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, IDA, CONCITO og SYNERGI. 

Læs forslagsstillernes kronik, der blev bragt i Børsen den 16. juni, her

Andre læser også

Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere
Venstres formand vil bruge nyfundne penge på at sænke skatten Troels Lund Poulsen kan ikke forestille sig en aftale i regeringen om brug af r... Læs mere