Sponsoreret

fre, 14 apr 2023

Drift, vedligehold og renovering af ejendomme skal gøres sexet igen

Tomas Zhang Mathiesen

Ejendomsbranchen har stået stille i udviklingen af digitale arbejdsgange indenfor ejendomsdrift- og vedligeholdelse, hvor udvalget af løsninger har været få og hvor området ikke er det mest sexet at tale om. Det mener ejendom.com at der skal laves om på. ”Ved at digitalisere alle tilstandsvurderingerne og vedligeholdelsesplanerne skaber det en ny digital standard og et grundlag for at løfte ejendomsdrift- og vedligeholdelse til det næste niveau.”  

Få it-leverandører har haft monopol i den danske ejendomsbranche i flere årtier. Valgmulighederne for virksomhederne har dermed været få. Nu skal nye moderne løsninger kræves for at løse nye udfordringer og imødekomme lovkrav.  

 ”Inspiration at hente fra fintech” 

En af Fintechs store katalysatorer, er at det har formået af få noget fysisk til at forsvinde. Mønter, pengesedler og bankerne er blevet tvunget til at åbne op for data for at styrke innovationen og konkurrenceevnen. ”Det er den samme rejse vi er hos i Proptech, hvor første step er at få sat en ny digital standard for hvordan vi indsamler, arbejder med og deler data. Vi kan dog ikke få ejendomme til at forsvinde". Sådan lyder budskabet fra adm. direktør, Tomas Zhang Mathiesen fra ejendom.com 

Proptech har potentiale til at ændre den måde man drifter samt administrerer ejendomme på. Der ses flere forsøg på at ændre forskellige processer og arbejdsgange i ejendomsbranchen ved at digitalisere dem.  
Nu kan man som privatperson selv fremvise sin bolig og derefter få hjælp online til den administrative del, hvor man førhen var afhængig af at have en ejendomsmægler på under hele processen. En anden proptech løsning er at man kan få kunstig intelligens til at overvåge energi- og klimaeffektivitet for ejendomme og derefter komme med forbedringsforslag baseret på data. 

Platform as a service til ejendomsbranchen

Oftest er nybyggeri, salg og opkøb af ejendomme det der trækker overskrifterne, hvilket efterlader den efterfølgende drift og vedligeholdelse mindre sexet og interessant at tale om. ejendom.com er sat i verden for at sætte fokus på området, hvor agendaens overskrifter er at skabe gennemsigtighed, dataejerskab og digitaliseringen. ejendom.com er en dansk IT-virksomhed, der leverer en softwareløsning til udarbejdelse af tilstandsvurderinger, vedligeholdelsesplaner og opgavestyring af kommende byggesager. Kunderne er typisk rådgivende ingeniører og arkitekter, ejendomsselskaber og kommuner, der anvender det som et arbejdsredskab til effektivisering af de underliggende processer. 

"Vi lever i en ny verden med nye udfordringer, lovkrav og forventninger fra medarbejderne. For os handler det om at være en del af vores kunders digitaliseringsrejse, og sammen skal vi sætte en høj standard og krav i forhold til digitaliseringen, også skal markedet nok følge med" - siger Tomas Zhang Mathiesen, adm. direktør for ejendom.com  

Vi skal udrydde en PDF-fil ad gangen   

Drift og vedligehold af ejendomme starter oftest med en teknisk gennemgang eller en besigtigelse for at indsamle viden og data på hvordan tilstanden er, forebygge skader og vedligeholdelse. Måden det praktiseres på hos mange aktører er gennem noter, PDF-filer og Excel ark, hvilket er med til at begrænse udviklingen indenfor automatisering og innovation.  
Vores udgangspunkt starter samme sted som branchens. Ved at leverer et system hvor man digitalt kan indsamle denne data via vores platform, skaber vi et godt grundlag for at alle relevante aktører får et komplet overblik over tilstanden, økonomien og de kommende drift- og vedligeholdelsessager samlet ét sted.  
Det er essentielt at starte fra bunden, da vi gennem standardisering af processer og arbejdsgang kan udfase PDF filer og Excel ark, hvilket senere giver plads til at inddrage andre datakilder som indeholder data der styrker beslutningsgrundlaget for vores brugere. Jo større mængde viden, jo bedre grundlag for at træffe lukrative og bæredygtige beslutninger. 

Vi skal fortsætte driften fremfor at starte forfra  

Det er ikke urealistisk at bygninger bliver +100 år, hvorfor der gennem en ejendoms levetid, vil være udskift af forskellige personer/virksomheder der ejer, drifter og administrerer ejendommen. Som det ser ud i dag, kan ejendommens historiske data gå tabt ved et skift blandt aktørerne og man vil skulle starte forfra med at udarbejde den data.  

Her har ejendom.com en klar vision om at data bliver overdraget når man ikke længere ejer eller drifter ejendommen, så den næste aktør kan fortsætte hvor den anden slap. Inspirationen stammer fra andre teknologier, hvor data lever videre og bevares – bl.a. Blockchain. Ejendomsejerne skal eje deres data, men målet i fremtiden er at kigge ind i at ejendommen skal eje ejendommens data.  
Vi er der ikke endnu, men potentialet er der.  

Fokus på kort sigt for ejendom.com

 Vi differentierer os fra andre systemer med vores design, brugervenlighed og team. Her skal vi fastholde vores værdier og løbende udvikle nye forbedringer som fjerner frustrationerne hos vores kunder.  

Derudover er vi i fuld gang med at lave integrationer til andre datakilder, samarbejde med andre dygtige aktører og udvikle funktioner til at understøtte den grønne omstilling på drift- og vedligeholdelsesområdet. 

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere