Danskere oplever et forværret indeklima sammenlignet med tidligere år, hvilket kan lede til sygdomme såsom KOL og depression.
Det viser en ny rapport fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD).
Af rapporten fremgår, at danskerne fra 2000 til 2021 er blevet dårligere til ofte at lufte ud, bruge emhætte og vaske gulve. I samme periode er danskernes boligforhold dog generelt blevet forbedret.
- Vi kan se, at vi har fået bedre boligforhold, men at vi samtidig har fået dårligere adfærd, når det kommer til indeklima, siger Rikke Skovgaard Nielsen, Seniorforsker ved BUILD-instituttet og forfatter til rapporten.
Folk oplever også større grad af indeklimagener, som ikke forårsages af dårlige rengøringsvaner, såsom temperaturforhold og støjgener.
Resultaterne er baseret på oplevelsen af indeklimagener hos de adspurgte. Konkret er det 25 procent af de adspurgte i rapporten, som oplever gener forbundet med indeklima. Tallene bygger blandet andet på data fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF)
Ifølge rapporten er der forhøjet sygdomsrisiko forbundet med et højt antal af selvrapporterede gener relateret til indeklima, såsom KOL og depression.
Det er dog ikke muligt at sige, hvad det præcist er ved de forskellige indeklimagener, som kan gøre folk syge. Resultaterne peger ifølge Rikke Skovgaard Nielsen dog stadig på, at sygdom og indeklimagener har en sammenhæng:
- Hvis man faktisk kan se at generne giver fysiske symptomer, såsom luftvejsinfektioner, så kunne der godt være noget der tydede på, at det faktisk ikke kun er selvopfattede gener
Rikke Skovgaard Nielsen peger på, at det særligt er de unge, som har dårlige vaner:
- En forklaring kan være at de unge ikke er lige så bevidste om, at deres adfærd i boligen kan påvirke de gener, de oplever, og at de senere kan være med til at give sygdomme
Det er samtidig vigtigt at den brede befolkning også oplyses om konsekvenserne ved dårligt indeklima samt hvordan man bedst sikrer sig dets kvalitet, uddyber hun.
Kilde: /ritzau/