Psykiatrien bliver fremover en del af det samlede sygehusvæsen.
Det skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Det er regeringen og Danske Regioner, som er blevet enige om en ny aftale på området.
Aftalen betyder konkret, at psykiatrien ikke længere skal være sin egen selvstændige enhed, men at den integreres med resten af sundhedsvæsnet.
Det skal være med til at sikre, at patienter med psykiske lidelser får et bedre sundhedsforløb, hvor fysiske - såkaldte somatiske - lidelser kan blive opdaget og behandlet.
Alle patienter i det danske sundhedsvæsen skal have en behandling af høj kvalitet og med sammenhæng, uanset hvad man fejler, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
- Derfor skal psykiatrien integreres organisatorisk og ledelsesmæssigt i den øvrige del af sygehusvæsnet og ligestilles med de øvrige lægefaglige specialer, så vi får et sundhedsvæsen, der tager hånd om hele patienten og sikrer, at der er sammenhæng i behandlingsforløb på tværs af psykiatri og somatik, siger Løhde i en pressemeddelelse.
Aftalen følger dermed en af anbefalingerne fra Sundhedsstrukturkommissionen, som kom med en række anbefalinger sidste år. Anbefalingerne dannede efterfølgende grundlag for et større udspil til en sundhedsreform fra regeringen.
I november sidste år præsenterede regeringen en sundhedsreform sammen med Danmarksdemokraterne, SF, De Konservative og De Radikale.
Den indeholder blandt andet en sammenlægning af den nuværende Region Hovedstaden og Region Sjælland, så Danmark fra 2027 kommer til at bestå af fire regioner i stedet for de nuværende fem.
Den nye aftale omkring psykiatrien bliver effektueret i løbet af 2026, skriver ministeriet. Integrationen af psykiatri og somatik forventes at være fuldt gennemført i alle regioner i januar 2027, tilføjes der.
Anders Kühnau (S), der er formand for Danske Regioner, siger i pressemeddelelsen, at psykiatrien i disse år er i "en betydelig udvikling".
- Med den nye aftale om ligestilling og integration af psykiatri og somatik tager vi et vigtigt skridt mod at skabe bedre og mere sammenhængende behandlingsforløb for de mange patienter, der både har fysiske og psykiske lidelser, som ofte kræver indsatser på tværs af lægefaglige specialer, regioner og kommuner, siger han.
Kilde: /ritzau/