Sundhed

ons, 26 jun 2024

Sygdomsudbrud i Afrika sender Bavarian-aktie op

Bavarian Nordic er det eneste medicinalselskab, der har en godkendt vaccine mod abekopper i sortimentet. (Arkivfoto).
Sven Hoppe/Ritzau Scanpix Bavarian Nordic er det eneste medicinalselskab, der har en godkendt vaccine mod abekopper i sortimentet. (Arkivfoto).

Bavarian Nordic-aktien er med afstand onsdagens højdespringer på det danske C25-aktieindeks.

Selskabet har samme dag udsendt en meddelelse om, at man har søgt om lov til at markedsføre sin vaccine mod den såkaldte chikungunya-virus i Europa.

Men det var allerede kendt, at den var på vej, og derfor er det nærliggende at pege på en anden årsag til den kraftige kursstigning.

Flere medier, blandt andet BBC, fortæller nemlig om fundet af en ny stamme af abekopper, som spreder sig i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo.

Bavarian Nordic har patent på den eneste godkendte vaccine mod abekopper, Jynneos.

Tidligere udbrud af sygdommen i Afrika har resulteret i nye, store ordrer fra lande, der vil forberede sig inden et eventuelt sygdomsudbrud.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er det, der driver aktien i dag, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, til MarketWire.

- Bekymringen er, at det er en mere smitsom og farlig variant, der kan sprede sig til den vestlige verden, siger han.

Tilbage i 2022 opstod der et udbrud af abekopper i Storbritannien, som siden spredte sig til en lang række andre lande.

Udbruddet menes at have rødder i Nigeria og resulterede i, at knap 100.000 blev smittet. Der er indtil videre registreret 188 døde i den forbindelse.

Abekopper er en virussygdom, der kan smitte ved seksuelt samvær eller anden kontakt og manifesterer sig en uge eller to efter, at man er blevet smittet.

Symptomerne er feber og et markant udslæt, der kan være i op til fire uger. I værste fald dør man af sygdommen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere