Tech

OpenAI svarer igen: Musk anklages for chikane og magtspil

Midt i AI-revolutionens epicenter står en bitter konflikt mellem gamle partnere.

OpenAI svarer igen: Musk anklages for chikane og magtspil
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 10. april 2025

OpenAI tager nu juridisk skridt mod Elon Musk og beskylder ham for en bevidst kampagne for at skade virksomheden.

I et markant juridisk modtræk har OpenAI den 9. april indgivet et modsøgsmål mod Elon Musk.

Selskabet bag ChatGPT anklager ham for en systematisk og skadelig kampagne, der ifølge OpenAI er designet til at skade virksomhedens ry og forstyrre dens fremtidige udvikling.

Søgsmålet kommer som modsvar på Musks igangværende sag mod OpenAI, hvor han kritiserer virksomhedens kurs og partnerskab med Microsoft.

En konflikt med dybe rødder

Elon Musk var med til at stifte OpenAI tilbage i 2015 sammen med Sam Altman og flere andre nøglefigurer i Silicon Valley.

Dengang var missionen at fremme kunstig intelligens til gavn for menneskeheden – uden fokus på profit.

Men samarbejdet bristede, og Musk forlod organisationen få år senere, længe før ChatGPT blev et globalt fænomen.

Siden da har Musk offentligt kritiseret OpenAI for at afvige fra sin oprindelige idealistiske kurs og nærme sig kommercielle interesser, især i lyset af deres tætte bånd til Microsoft.

I 2023 stiftede Musk sit eget AI-selskab, xAI, som ifølge OpenAI nu bruges som et middel til at svække en direkte konkurrent.

OpenAIs modsvar: “Chikane og sabotage”

I dokumenterne, der blev indleveret til en føderal domstol i Californien, anklager OpenAI Musk for at have ført en systematisk kampagne med “presseudfald, ondsindede kampagner sendt til hans over 200 millioner følgere, misbrug af juridiske redskaber og en falsk budrunde på virksomhedens aktiver.”

Et centralt citat fra OpenAI lyder:

Elons nonstop handlinger mod os er blot ond tro-taktikker for at bremse OpenAI og overtage kontrollen med den førende AI-udvikling til sin egen fordel.

Virksomheden beder nu retten om at gribe ind og standse yderligere handlinger fra Musk samt gøre ham ansvarlig for de skader, han allerede måtte have forvoldt.

Et spørgsmål om penge og principper

Kernen i konflikten handler ikke kun om egoer, men om OpenAIs fremtidige struktur.

Virksomheden er i gang med at overgå til en for-profit model – en nødvendighed, hvis de skal sikre hele den igangværende kapitalrejsning på 40 milliarder dollars inden årets udgang.

Musk har forsøgt at blokere denne omstrukturering, blandt andet med henvisning til OpenAIs formål som nonprofit-organisation.

Hans juridiske team fremhæver blandt andet, at OpenAIs bestyrelse tidligere afviste et opkøbstilbud fra et Musk-ledet konsortium, angiveligt til en værdi af 97,4 milliarder dollars. “Havde bestyrelsen faktisk vurderet tilbuddet som de burde, ville de have indset, hvor seriøst det var,” udtalte Musks advokat Marc Toberoff.

AI’s fremtid på spil

Med en juryretssag planlagt til foråret 2026, er der lagt op til en langvarig og principiel kamp, der kan få konsekvenser langt ud over de involverede parter.

Sagen belyser nogle af de dybeste spændinger i den hurtigt voksende AI-branche: Skal AI være styret af idealisme eller investering? Skal teknologien forblive åben – eller kontrolleres af få, magtfulde hænder?

Mens OpenAI forsøger at fremskynde innovation og sikre kapital, advarer Musk mod, hvad han ser som en kommercialisering af teknologien på bekostning af menneskehedens interesser.

Uanset udfaldet vil sagen forme debatten om kunstig intelligens i de kommende år – og måske også fremtidens spilleregler for, hvem der får lov til at definere den.

Se opslaget her.

Frankrig strammer grebet om voksenunderholdning

Læs også: Frankrig strammer grebet om voksenunderholdning

Google anklaget og dømt: Har kontrolleret online annoncer i årevis

Læs også: Google anklaget og dømt: Har kontrolleret online annoncer i årevis