Trumps USA

Mindre luksus, mere patriotisme: Trump vil redde USA med afkald

En økonomisk kurs med konsekvenser

L: The Star-Spangled Banner flies over Warton by Karl and Ali, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons R: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons
L: The Star-Spangled Banner flies over Warton by Karl and Ali, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons R: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 1. maj 2025

Efter 100 dage i spidsen for sin anden præsidentperiode slog Donald Trump fast, at hans politik ikke er uden ofre. Under et town hall på NewsNation blev han spurgt ind til de konkrete følger af hans omfattende toldpolitikker og deres effekt på almindelige amerikanere. Her svarede præsidenten med bemærkelsesværdig åbenhed: “Måske har børnene to dukker i stedet for 30 dukker.”

Med det billede markerede Trump tydeligt, at velstand i traditionel forstand ikke længere er førsteprioritet. Ifølge ham handler det om at redde landet, også selvom det betyder, at forbrugsgoderne bliver færre og dyrere.

Handelskrig uden hastværk

Trump udviste samtidig en udpræget ro i forhold til at få nye internationale aftaler på plads. På spørgsmålet om, hvornår amerikanerne kan forvente fremskridt i forhandlingerne med blandt andet Sydkorea og Japan, svarede han: “De vil have os. Vi har ikke brug for dem.” Han understregede, at USA sidder “på første række” og derfor ikke har travlt.

Det er en strategi, der har vakt både støtte og bekymring. På Capitol Hill forsøgte et flertal i Senatet for nylig at blokere for Trumps toldpolitik, men uden held. Et fåtal af republikanere stemte med demokraterne, men forslaget faldt alligevel med et dødt løb på 49-49.

BNP-fald og bortforklaringer

Mens konsekvenserne af de økonomiske tiltag for alvor begynder at vise sig, har Trump forsøgt at rette opmærksomheden væk fra egne beslutninger. Efter at Handelsministeriet meldte om en nedgang i BNP i årets første kvartal, rettede præsidenten straks skylden mod sin forgænger Joe Biden.

Men parallelt med anklagerne mod Biden anerkender Trump altså, at også hans egen politik har konsekvenser for amerikanernes hverdag. Både i køledisken og i børneværelset.

Ærlighed eller kynisme?

Trump beskrev sig selv som en “ærlig mand” og argumenterede for, at landets overlevelse kræver hårde valg. Det er et budskab, som vækker genklang hos nogle, men som også splitter.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.