Mens verdens aktiemarkeder skælver under vægten af en tiltagende handelskonflikt, forsøger EU at dæmpe retorikken og trække situationen i en mere konstruktiv retning. På et pressemøde mandag eftermiddag bekræftede EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, at unionen har tilbudt USA en aftale om nultold på industrielle varer – et klart signal om, at EU foretrækker dialog frem for konfrontation.
“Vi forbereder et modsvar, men vi foretrækker en forhandlingsløsning,” udtalte von der Leyen, efterfulgt af en bekræftelse på, at tilbuddet er sendt til Trump-administrationen.
En diplomatisk håndsrækning med modtræk i baghånden
Det politiske landskab er præget af usikkerhed, og meldingerne fra Washington skifter næsten dagligt. Senest har både Elon Musk og højtstående embedsmænd i USA luftet muligheden for en toldpause, men kort efter blev denne idé stemplet som “fake news” af Det Hvide Hus. I dette uoverskuelige forløb forsøger EU at holde hovedet koldt.
Handelskommissær Maroš Šefčovič, der deltog i det officielle pressemøde, gjorde det klart, at EU’s mål er at bevare et stærkt og samlet svar – men uden at slå først. Han roste samtidig USA’s forhandlingsdelegation for en åben tilgang og understregede vigtigheden af “at bygge momentum i forhandlingerne”.
Tydelig europæisk opbakning
Det er dog ikke kun Bruxelles, der slår på forhandlingsviljen. EU’s handelsministre mødtes mandag for at drøfte strategien, og ifølge Danmarks udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er der ingen tvivl om retningen:
“Der må ikke være nogen i rummet, der er efterladt et sekund i tvivl om, at der er parathed i rummet, og at der er en stærk enighed om at svare stærkt igen,” sagde han til Ritzau.
Plan A er tydelig: en forhandlet aftale med USA, der undgår yderligere optrapning. Men plan B ligger klar i kulissen og indebærer en bred europæisk gengældelse, hvis Trump fastholder sine trusler om en 20 procents told på europæiske varer. Den amerikanske told på stål og aluminium er allerede trådt i kraft, og det er især den europæiske bilindustri, der risikerer at blive ramt i næste bølge.
Økonomisk chokbølge
Imens har finansmarkedet reageret voldsomt. S&P 500-indekset faldt med næsten fem procent i mandagens handel, og lignende tendenser kunne ses i Europa og Asien. Tvivlen om USA’s handelsstrategi spreder sig blandt investorer, og risikoen for en reel handelskrig vokser.
EU’s tilbud om nultold skal derfor ses som mere end blot et politisk signal – det er også et forsøg på at dæmpe markedsuroen og vise, at der stadig findes ledere, som prioriterer stabilitet og samarbejde.