Trumps USA

“Økonomisk atomkrig” truer: Trump mister opbakning fra sine egne

“Økonomisk atomkrig” truer: Trump mister opbakning fra sine egne
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 8. april 2025

Når en af Trumps tidligere tætte allierede vælger at kritisere ham offentligt, er det ikke blot politisk støj – det er en advarsel fra toppen af det amerikanske erhvervsliv. Det er et tegn på at fløjlshandskerne bliver taget af når Bill Ackman offentligt kritiserer Trump på X. og den nye toldpolitik, hvor Trump truer med at indføre op mod 104% told på kinesiske varer, har rystet mange, selv i egne rækker. Se opslaget her.

Et farligt spil med tilliden

“Business er et tillidsspil, og tillid afhænger af troværdighed.” Sådan lød det fra den tidligere Trump-allierede på det sociale medie X. Han bakker op om behovet for at rette op på et skævvredet globalt toldsystem, men kritiserer skarpt den vej, Trump har valgt.

Trump har ifølge kritikeren forvandlet toldspørgsmålet til “det vigtigste geopolitiske emne i verden” – og det har vakt opmærksomhed. Men når der lægges massive og skæve toldsatser både på allierede og fjender, risikerer USA at “ødelægge tilliden til landet som handelsnation, investeringsmål og forretningspartner”.

Risiko for økonomisk chok

Hvis Trump vælger at aktivere de nye toldsatser allerede den 9. april, vil det ifølge kritikken svare til at udløse en “økonomisk atomkrig”. Konsekvenserne kan blive voldsomme: investeringer vil fryse til is, forbrugere vil holde på pengene, og verdenssynet på USA vil tage skade i mange år frem.

“Jeg kender ikke ét eneste bestyrelsesmedlem, der vil føle sig tryg ved at træffe langsigtede økonomiske beslutninger midt i en handelskrig,” lyder det kontant.

Det er ikke blot de store virksomheder, der står til at lide. Mindre virksomheder og iværksættere vil mærke konsekvenserne endnu hårdere. Mange vil ikke kunne overføre de øgede omkostninger til kunderne fra den ene dag til den anden – og det i et økonomisk system, hvor der allerede er “massiv gæld”.

En mulighed for at ændre kurs

Der er dog en vej ud, fremhæver kritikeren: Trump kan vælge at tage en 90-dages pause, sætte sig til forhandlingsbordet og finde løsninger, der fjerner de mest skæve toldaftaler. Det kunne ifølge ham skabe “billioner i nye investeringer” og genopbygge tilliden.

Hvis ikke, risikerer USA at gå en lang og kold vinter i møde – en økonomisk vinter, skabt af egen hånd.

“Det her er ikke, hvad vi stemte for,” slutter han og sender et klart budskab: Nu er det tid til at lade de kølige hoveder tage over.

Kritik og kontroverser i sagen om deporteret El Salvador-borger

Læs også: Kritik og kontroverser i sagen om deporteret El Salvador-borger

Trump slår bunden ud af sin egen popularitet

Læs også: Trump slår bunden ud af sin egen popularitet