Trump-administrationens nyeste toldangreb har sendt chokbølger gennem Schweiz, et land der ellers havde al mulig grund til at føle sig immun skriver New York Times.
Som neutral aktør med nul importtold på amerikanske varer og stærke økonomiske bånd til USA, blev schweizerne ramt som et lyn fra en klar himmel, da Washington annoncerede en straftold på hele 32 %.
Forvirringen var total, da både Det Hvide Hus og den amerikanske handelsrepræsentant angav forskellige procentsatser. Selv regeringen i Bern kunne ikke finde hoved og hale i udmeldingerne. “USA har brugt deres egne beregninger, som Schweiz ikke kan forstå,” udtalte den schweiziske præsident Karin Keller-Sutter torsdag.
Hun understregede, at Schweiz ikke vil gengælde med modtold, men i stedet søge dialog.
Toldprocenten, der overgår både EU’s 20 % og Storbritanniens 10 %, vækker vrede og forundring i det alpine land. “Afgiften er fuldstændig vilkårlig, netop fordi vores told på importer – også amerikanske – er nul,” siger Jean-Philippe Kohl, vicedirektør i Swissmem, der repræsenterer 1.400 teknologivirksomheder.
Rammer bredt – fra chokolade til præcisionsværktøj
Schweiz’ handelsoverskud med USA skyldes især eksport af kemikalier, medicin og guld – varer der indtil videre er undtaget fra tolden. Men det forhindrer ikke konsekvenserne i at sprede sig. Mindre og mellemstore virksomheder i især fødevare-, ur- og teknologibranchen mærker allerede presset.
Luksus og loyalitet på prøve
Schweiziske urproducenter, der står for 16 % af landets eksport, forsøger at manøvrere i det nye landskab. Ifølge ETH Zürichs økonomiske institut KOF kan tolden medføre indkomsttab på op til 0,6 % af BNP – en betydelig økonomisk risiko i en eksportdrevet økonomi. Hvis tolden udvides til også at omfatte medicinalprodukter, kan tabene vokse dramatisk. UBS har allerede nedjusteret sine vækstprognoser for de kommende år.
Mange virksomheder ser nu mod andre markeder – i Asien, Sydamerika og Indien – for at kompensere for det pludseligt usikre USA. “Under disse omstændigheder bliver alternative markeder endnu vigtigere,” siger Jean-Philippe Kohl.
Selvom kun omkring 30 % af de schweiziske eksportvarer er direkte ramt af tolden, rammer det især de små virksomheder hårdt. Dér, hvor varerne typisk er dyre og specialiserede, vil kunderne muligvis acceptere højere priser – men ikke uden konsekvenser.