Trump-administrationen har sat sig et uofficielt, men højt mål: at deportere én million immigranter på ét år. Ambitionen overgår tidligere rekorder, hvor det højeste antal – under Obama – var lidt over 400.000. Men internt i systemet mødes målet med stigende skepsis.
Ifølge Washington Post arbejder rådgiver Stephen Miller tæt sammen med føderale myndigheder for at nå målet. En del af strategien er at forsøge at udvise personer, der allerede har fået en endelig udvisningsordre, men som ikke kan sendes hjem, fordi deres oprindelseslande nægter at tage imod dem.
Som et alternativ forhandles der med op til 30 tredjelande – som ikke nødvendigvis har tilknytning til de pågældende personer.
Deportationer til lande som Mexico og Rwanda er allerede begyndt. Men initiativet møder juridisk modstand, især efter fejl som deportationen af en mand til et mega-fængsel i El Salvador trods et dommerkendelse.
Trump-administrationen har samtidig gjort det sværere at følge med i tallene, da detaljerede rapporter fra myndighederne ikke længere offentliggøres. Ifølge officielle udmeldinger er over 117.000 personer blevet deporteret i år – men eksperter vurderer, at tallet slet ikke er nok til at nå målet.
Immigrationsekspert Tom Cartwright siger det klart: “Det ville kræve en enorm stigning at nå én million. Hvis du vil gøre det – hvor skal de mennesker så komme fra?” (Washington Post)
Domstole og menneskerettighedsgrupper følger udviklingen tæt, og det samme gør et presset embedsværk, der tvivler på, om missionen overhovedet kan gennemføres – selv med fuld politisk vilje.