Trumps USA

Trumps toldpolitik kan genoplive inflationen – og kvæle væksten

New York Feds Williams advarer om prisstigninger op mod 4 %. Samtidig rasler tilliden blandt virksomheder og forbrugere.

Trumps toldpolitik kan genoplive inflationen – og kvæle væksten
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 12. april 2025

Den amerikanske centralbank advarer om mørke skyer i horisonten, hvis præsident Donald Trump vender tilbage til en aggressiv toldpolitik, ifølge New York Federal Reserves chef, John Williams til Financial Times, kan konsekvenserne blive markante: inflationen kan stige til mellem 3,5 og 4 % i år – langt over målsætningen på 2 %.

Det er ikke kun prisniveauet, der er i farezonen. Williams forudser også en betydelig opbremsning i økonomisk vækst og stigende arbejdsløshed.

Udtalelserne faldt i en tale til Puerto Ricos handelskammer, hvor han understregede, at tilliden blandt både forbrugere og erhvervsliv er i frit fald. “Det bliver i stigende grad tydeligt i de bløde data – som undersøgelser og samtaler med virksomheder ” sagde Williams.

Told, usikkerhed og de økonomiske konsekvenser

Den fornyede trussel om omfattende importtold mod en bred vifte af amerikanske handelspartnere skaber et klima præget af dyb usikkerhed.

Det risikerer at kvæle den ellers stærke start på året.

I følge Williams vil denne udvikling lægge pres på både forbrug og investeringer, og det bliver afgørende for Federal Reserve at følge tallene nøje for at kunne reagere hensigtsmæssigt med pengepolitikken.

Selvom den nuværende rente på 4,25–4,50 % anses for moderat restriktiv, gør den økonomiske udvikling det vanskeligt for Nationalbanken at vælge en entydig kurs.

Williams bemærkede, at “pengepolitikken er det rette sted for at håndtere disse risici bedst muligt” – men han understregede også, at fleksibilitet bliver nødvendigt i en periode med så mange ubekendte.

Markeder i uro: Recession på radaren

Det er ikke kun Nationalbanken, der advarer. Larry Fink, direktør i verdens største kapitalforvalter BlackRock, går skridtet videre: “Jeg tror, vi er meget tæt på – hvis ikke allerede i – en recession,” udtalte han til CNBC.

Hans bekymring deles af flere aktører på Wall Street, hvor frygten for en opbremsning har ført til faldende tillid og volatile markeder.

Toldkonflikten med Kina har allerede udløst en negativ spiral.

Den amerikanske dollar har oplevet det største fald i to år, og obligationsrenterne er steget markant – et signal om investorernes voksende uro.

Ifølge strateg Naka Matsuzawa fra Nomura er det nu tydeligt, at investorerne har mistet tilliden til den amerikanske økonomi.

En vanskelig balance for Nationbanken

John Williams holder fast i målet om at bringe inflationen tilbage på 2 %, men erkender, at det bliver vanskeligt i et miljø med både stigende priser og aftagende vækst.

Mens de kortsigtede inflationsforventninger er stigende, er de langsigtede fortsat stabile – og netop dét vurderes som afgørende for, at krisen ikke bider sig fast.

I sidste ende er det ikke kun Trump’s potentielle politik, men selve den usikkerhed, den skaber, der kan udløse en økonomisk nedtur.

Når tilliden svækkes, trækker både forbrugere og virksomheder sig – og det kan være nok til at tippe økonomien ud over kanten.

Højesteret sætter bremsen i for Trumps brug af Alien Enemies Act

Læs også: Højesteret sætter bremsen i for Trumps brug af Alien Enemies Act

Amerikansk moralisme: Historisk kvindebryst forbudt i Texas-klasseværelser

Læs også: Amerikansk moralisme: Historisk kvindebryst forbudt i Texas-klasseværelser