En pludselig drejning i den globale handelspolitik har sendt aktiemarkederne i Asien til vejrs. Det var præsident Donald Trumps udmelding om en midlertidig toldpause, der udløste en bølge af købslyst og optimisme – med særligt markant effekt i Japan.
Japansk aktiefyrværkeri
De japanske aktiemarkeder gik i selvsving torsdag, da Nikkei 225-indekset sprang hele 8,19 % i vejret.
Det bredere Topix-indeks fulgte trop med en stigning på 7,44 %. Det er de største gevinster i lang tid og vidner om, hvor stor en effekt markedet tilskriver Trumps 90-dages pause på forhøjede toldsatser – som gælder alle lande undtagen Kina.
Sydkorea var ikke langt bagefter. Kospi-indekset tog et spring på 5,36 %, mens teknologi- og vækstbørsen Kosdaq steg 5,32 %. Også Australiens ASX 200 markerede sig med en solid stigning på 4,69 %.
Trump bag opturen – efter at kostet kollapset
På Wall Street havde man allerede aftenen forinden mærket konsekvenserne af den politiske nyhed. S&P 500-indekset oplevede sit største éndagsløft siden finanskrisen i 2008 med en stigning på hele 9,52 %, mens Nasdaq fløj op med 12,16 %, den næstbedste handelsdag i indeksets historie.
Effekten rullede hurtigt videre til de asiatiske markeder, hvor investorer greb momentet. “Dette er en milepæl for SK Hynix,” udtalte senioranalytiker Jeongku Choi fra Counterpoint Research – og henviste til det sydkoreanske selskabs nye førerposition i DRAM-markedet, som nyder godt af øget efterspørgsel på kunstig intelligens og højhastighedshukommelse.
Kina uden invitation
Mens store dele af regionen fik en aktiemæssig vitaminindsprøjtning, blev Kina stående i kulden.
Beijing havde netop annonceret gengældelse med toldsatser på 84 % på amerikanske varer – hvorefter USA slog igen med en optrapning til 125 % på kinesiske importvarer.
Det afspejlede sig i tallene: det kinesiske CSI 300-indeks steg beskedent med 1,60 %, og selv Hongkongs Hang Seng nåede kun op på 3,92 % sammenlignet med de markante gevinster i Japan og Sydøstasien.
Samtidig tynges Kina internt af fortsat deflation. Forbrugerpriserne faldt for anden måned i træk – denne gang med 0,1 % – og producentpriserne er nu faldet uafbrudt i hele 29 måneder, hvilket er det værste dyk siden november 2024.
Sydøstasien rider med bølgen
I Singapore steg Straits Times-indekset med hele 5,87 %, hvilket markerer et bemærkelsesværdigt comeback efter otte på hinanden følgende dage i minus.
Industrisektoren, finans og forbrugsvarer stod for de største stigninger. Lignende billeder sås i Vietnam (+6,64 %), Malaysia (+5,05 %), Indonesien (+4,88 %) og Filippinerne (+2,05 %).
Optimismen har indtaget de asiatiske aktiemarkeder, anført af en amerikansk præsidentbesked, der midlertidigt dulmer nerverne i en global handelskrig. Men spørgsmålet er, hvor længe festen varer – og hvem der får lov at blive.