Udland
Frankrig peger på russiske spioner: Hackerangreb skulle destabilisere landet
For første gang retter Frankrig en direkte anklage mod den russiske efterretningstjeneste GRU – og sporer cyberangreb helt tilbage til Macrons valgkamp.
For første gang retter Frankrig nu en direkte anklage mod den russiske militære efterretningstjeneste , GRU, for systematiske og langvarige cyberangreb mod franske institutioner og demokratiske processer skriver Ritzau.
Ifølge det franske udenrigsministerium er der tale om en strategisk kampagne for at svække landets stabilitet.
Målrettede angreb siden 2021
Angrebene har ifølge Frankrig stået på i årevis og har ramt centrale områder i det franske samfund. Ministerier, forsvarsindustrien, tænketanke og endda dele af den økonomiske sektor er blevet kompromitteret.
Ifølge en officiel erklæring har metoden været den samme gennem flere år:
“Siden 2021 er denne angrebsmetode blevet brugt til at målrette eller kompromittere et dusin franske enheder,” lød det fra udenrigsministeriet tirsdag.
Cybertruslen er ikke længere blot en teoretisk risiko. En opgørelse fra Frankrigs Nationale Cybersikkerhedsagentur (ANSSI) viser, at omkring 4000 cyberangreb i 2024 alene tilskrives russiske aktører.
Læs også:
Tråde tilbage til præsidentvalget
Et af de mest markante angreb fandt sted allerede i 2017, under præsidentvalgkampen i Frankrig.
To dage før valget blev Emmanuel Macrons kampagne ramt af et omfattende hackerangreb, hvor interne dokumenter blev lækket.
Dengang pegede kampagneteamet på russiske interesser som de sandsynlige bagmænd – noget, de nye oplysninger nu underbygger yderligere.
Anklagen er rettet mod GRU-enheden APT28, der også er kendt under navnet Fancy Bear.
Gruppen er tidligere blevet sat i forbindelse med cyberangreb i flere vestlige lande, herunder Tyskland, hvor SPD-politikere blev ramt af et “fuldstændig uacceptabelt” angreb sidste år, ifølge den tyske regering.
En digital slagmark
Den franske udenrigsminister, Jean-Noël Barrot, har i et opslag på det sociale medie X advaret om, at cyberangrebene fra russiske statslige aktører har pågået i årevis.
Han betragter dem som en trussel mod både national sikkerhed og demokratiets integritet.
APT28’s formål har ifølge ANSSI været at indsamle strategiske oplysninger fra mål i hele Europa og Nordamerika.
Det digitale kampfelt er dermed blevet en central arena i de geopolitiske spændinger mellem Rusland og Vesten.
En ny fase i cybersikkerheden
Frankrigs offentlige udmelding markerer en skærpelse i landets respons på digitale trusler.
Ved at navngive GRU og dets specifikke enhed sætter landet en klar grænse og sender et signal til både allierede og modstandere: Statssponsoreret cyberkriminalitet vil ikke blive ignoreret.
Hvordan situationen udvikler sig, afhænger i høj grad af reaktionerne fra det internationale samfund – og af, hvor effektivt Frankrig og dets partnere kan beskytte sig i den fortsat eskalerende cyberkonflikt.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: