Udland
Højesteret: Transkvinder er ikke kvinder ifølge ligestillingsloven
Storbritannien har fået en vigtig afgørelse fra højesteret, der præciserer, at ligestillingsloven kun omfatter biologiske kvinder.
I en kontroversiel afgørelse har Storbritanniens højesteret fastslået, at ordet “kvinde” i ligestillingsloven kun refererer til personer, der biologisk er født som kvinder.
Dommen betyder, at personer, der juridisk har skiftet køn, ikke betragtes som kvinder under denne lov.
Afgørelsen blev truffet som en del af en sag, der stammer fra Skotland. I 2018 vedtog det skotske parlament en lov, som krævede, at 50 procent af medlemmerne af offentlige bestyrelser skulle være kvinder.
Denne lov inkluderede også transkvinder i sin definition af “kvinder.” Loven blev dog hurtigt kritiseret af kvindesagsgruppen For Women Scotland (FWS), som mente, at loven overskredte parlamentets beføjelser.
Trina Budge, leder af FWS, udtalte tidligere: “Når man ikke knytter definitionen af køn til dets oprindelige mening, vil det betyde, at offentlige bestyrelser kan bestå af 50 procent mænd og 50 procent mænd med papirer (på at de er kvinder, red.) uden af den grund at nå målene for kvinders ligestilling.“
FWS modtog støtte fra flere prominente personer, herunder Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling, som har understreget, at transpersoners rettigheder ikke må overtræde rettighederne for dem, der er født som kvinder.
I modsætning hertil har Amnesty International argumenteret for, at udelukkelse af transkvinder fra lovgivningen, der sigter mod at forhindre diskrimination, strider mod menneskerettighederne.