Danmark vil overholde sine folkeretlige forpligtelser, slår udenrigsministeren fast, efter at Den Internationale Straffedomstol (ICC) torsdag annoncerede en arrestordre på Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.
- Danmark overholder selvsagt sine folkeretlige forpligtelser, og hvis der er mistanke om internationale forbrydelser, skal det efterforskes og i givet fald retsforfølges, siger Lars Løkke Rasmussen (M) i en skriftlig kommentar.
ICC har udstedt en arrestordre på både Netanyahu og den tidligere forsvarsminister Yoav Gallant.
Siden har flere lande reageret. USA med en klar afvisning af domstolens arrestordre. Den er "skandaløs", har præsident Joe Biden sagt.
Omvendt har EU's udenrigschef, Josep Borrell, sagt, at EU-landene er forpligtet til at overholde den.
Fredag har den danske udenrigsminister så haft en samtale med den israelske udenrigsminister, Gideon Saar.
- Vi drøftede den aktuelle situation i Mellemøsten og helt konkret arrestordren fra Den Internationale Straffedomstol, siger Løkke.
ICC er en uafhængig international domstol.
Den er oprettet på grundlag af et FN-konference i Rom i 1998, og den indledte arbejdet i 2002, da de første 60 lande havde ratificeret aftalen. I dag har 124 lande ifølge Udenrigsministeriet tilsluttet sig. Hverken USA eller Israel har tilsluttet sig ICC.
Der har været pres på regeringen for at finde et hurtigt svar på arrestordren fra ICC.
Torsdag tog Enhedslisten initiativ til en hasteforespørgsel om sagen. Fredag har tidligere direktør i Udenrigsministeriet Friis Arne Petersen til Politiken sagt, at det får alvorlige følger, hvis ikke Danmark tilslutter sig arrestordren:
- Det vil være et meget stort diplomatisk tillidsbrud for Danmark i forhold til de ting, vi kæmper for. Men hvad værre er: Omverdenen, det globale syd, men også mange i vores egen verden vil se os som nogen, der har to standarder. Det er det eneste, man ikke må have.
Baggrunden for arrestordren fra ICC er Israels krig i Gaza og en mistanke om, at Israel har begået krigsforbrydelser i det palæstinensiske område.
ICC mener, at Netanyahu og Gallant bevidst har forhindret civile i Gaza i at få adgang til mad, vand, medicin og andre fornødenheder.
- Vi drøftede desuden den katastrofale humanitære situation i Gaza, behovet for en våbenhvile, øget adgang for humanitær nødhjælp og frigivelse af gidslerne, siger Lars Løkke Rasmussen.
- Jeg fik lejlighed til at opfordre Israel til at læne sig mere ind i våbenhvileforhandlingerne i Libanon, hvor jeg må forstå, at der er en vis fremdrift i forhandlingerne.
Netanyahu har flere gange udtalt, at Israels regering vil fortsætte angreb, indtil landets "mål er nået".
Kilde: /ritzau/ <b