En helt ny undersøgelse afslører, at omtrent 40 procent af den danske befolkning betragter USA som en trussel frem for en allieret. Målingen, udført af analyseinstituttet Verian for Berlingske, viser, at 32 procent af de adspurgte anser USA som en “overvejende trussel”, mens 9 procent mener, at landet decideret udgør en trussel mod Danmark. Professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Mikkel Vedby Rasmussen, påpeger det er et “fuldstændig vildt tal”, der peger på markante holdningsændringer blandt danskerne.
Valget af Trump afgørende
Baggrunden for denne ændring i opfattelsen skal ifølge professoren i høj grad findes i valget af Donald Trump til USA’s præsident for anden gang. Trump, der var præsident fra 2017 til 2021, vandt i november et dramatisk valg mod den daværende vicepræsident Kamala Harris. Her i januar påbegyndte han sin anden præsidentperiode, hvilket har skabt usikkerhed i Europa. Umiddelbart efter Trumps tiltrædelse besluttede den nye administration at suspendere den militære støtte til Ukraine, som siden 2022 har været under invasion af Rusland. Samtidig har Trump sået tvivl om, hvorvidt USA i en krisesituation fortsat vil forsvare europæiske allierede.
Denne udvikling har skabt bekymring blandt både politikere og befolkninger i Europa, herunder i Danmark. Statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte tidligere torsdag, at det seneste skift i amerikansk politik “har skabt en usikkerhed”, især i lyset af Ruslands mere og mere aggressive adfærd. Hun understregede dog, at Danmark og de øvrige europæiske lande fortsat er interesserede i at bevare en tæt dialog med USA, selvom der nu er opstået spørgsmål om tilliden.
Yderligere tvivl efter Nato-topmøde
Efter et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles gentog Trump sin kritik af flere Nato-lande, som han mener ikke bidrager tilstrækkeligt til forsvaret. Han fastslog, at USA ikke vil stå klar til at beskytte lande, som ifølge ham ikke yder deres rimelige andel. Dette har blot intensiveret bekymringerne hos de mange danskere, der allerede ser USA som en potentielt destabiliserende faktor.