Ukraine
Påskefred fra Kreml: Putin erklærer midlertidig våbenhvile
Rusland lægger våbnene fra sig i 48 timer – og forventer, at Ukraine gør det samme. En gestus eller en politisk manøvre?
Midt i en af Europas mest langvarige og blodige konflikter i nyere tid har den russiske præsident, Vladimir Putin, annonceret en midlertidig våbenhvile i anledning af den ortodokse påske.
Med løftet om at indstille “alle fjendtligheder” over en periode på to døgn, forsøger Kreml at sende et signal – men spørgsmålet er, hvad motivet bag det egentlig er.
Ifølge en meddelelse fra Kreml træder våbenhvilen i kraft lørdag kl. 18:00 Moskva-tid og varer frem til mandag ved midnat. Under hele denne periode vil russiske styrker holde inde med militære operationer.
Putin antager gensidighed
Putin udtalte i den forbindelse: “Vi antager, at den ukrainske side vil følge vores eksempel.” En sætning, der både rummer en forventning – og en advarsel.
Ifølge Kreml skal initiativet ikke blot markere højtiden, men også fungere som en lakmustest: Hvis Ukraine gengælder initiativet, vil det – ifølge Rusland – være et tegn på oprigtighed i forhold til ønsket om en egentlig våbenhvile og måske på sigt en fredsaftale.
Kyiv har dog endnu ikke officielt kommenteret udmeldingen, og ifølge CNN har man forsøgt at få en reaktion fra ukrainsk side uden held.
Situationen står derfor i et limbo – en våbenhvile, som måske kun eksisterer på den ene frontlinje.
Putins melding kommer også i kølvandet på en række skarpe udtalelser fra amerikansk side. Donald Trump, der igen forsøger at sætte sit præg på udenrigspolitikken, advarede for nylig om, at USA kunne vælge at “springe over” fremtidige fredsforhandlinger, hvis der ikke snart ses fremskridt. “Nu, hvis en af de to parter gør det meget svært, så vil vi bare sige: ‘I er tåber, I er forfærdelige mennesker,’ og så trækker vi os,” sagde Trump.
Samtidig udtrykte USA’s udenrigsminister Marco Rubio bekymring for, at tiden er ved at løbe ud. Han understregede behovet for hurtige fremskridt: “Vi skal meget hurtigt afgøre, og jeg taler om dage, om det her overhovedet er muligt.”
I dette sammenhæng virker Putins påskevåbenhvile som mere end blot en religiøs gestus.
Den kan opfattes som et taktisk udspil – rettet både mod Ukraine og Vesten. Om det er et ægte fredsforsøg eller blot endnu et træk i et langvarigt politisk skakspil, vil de næste dage måske afsløre.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: