Vejret

man, 01 apr 2024

Kraftigt regnvejr kan lokalt give en måneds regn på 24 timer

I efteråret var flere dele af landet ramt af oversvømmelser efter store nedbørsmængder. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix I efteråret var flere dele af landet ramt af oversvømmelser efter store nedbørsmængder. (Arkivfoto).

Et kraftigt regnvejr er på vej ind over Danmark og kan nogle steder give op til 50 millimeter regn på et enkelt døgn.

Det fortæller vagthavende meteorolog ved Danmarks Metrologiske Institut (DMI) Lars Henriksen.

- Nogle steder vil det regne næsten uafbrudt frem til i morgen eftermiddag eller i morgen aften. Det betyder, at der vil være steder, der får rigtig meget vand, siger han.

Regnvejret ligger mandag morgen over en stor del af Tyskland helt ned til Alperne.

- Når det kommer op over Danmark i løbet af dagen, vil det begynde at regne og regne i lang tid, siger Lars Henriksen.

Regnen vil ud fra de nuværende prognoser ramme den syd- og sydvestlige del af Danmark først. Det vil ske sidst på formiddagen, fortæller Lars Henriksen.

Hvilke steder, der vil komme mest regn, er prognoserne i øjeblikket ikke helt enige om.

Men ifølge Lars Henriksen tyder det på, at de syd- og sydvestlige dele af landet kan få mellem 30 og 50 millimeter regn frem til tirsdag aften.

Landsgennemsnittet for hele april ligger på 38 millimeter.

Men selv om der kommer meget regn, så falder det over en forholdsvis lang periode, fortæller Lars Henriksen. Det giver bedre mulighed for, at vandet kan nå at blive absorberet.

- Det gode er, at vi har haft en relativt tør periode, så vandet i vores åer er faldet igen, så der er kapacitet til at kunne tage noget af vandet, siger han.

- Men det er klart, at kommer der over en måneds normal, så vil det nogle steder kunne sætte kloaksystemerne under pres, lyder det videre.

Det tyder på, at den nordlige del af landet og Bornholm bliver de steder, hvor der kommer mindst regn.

DMI har søndag aften sendt et varsel om kraftig regn ud. Varslet er i kategori 1, hvilket den mildeste varslingskategori. Det betyder, at der er tale om voldsomt vejr, som kan påvirke omgivelser og udendørsaktiviteter.

I kategori 2 og 3 er der tale om henholdsvis farligt og meget farligt vejr.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere