Årsregnskab

tor, 30 mar 2023

Et år præget af global uro afspejler sig i Vækstfondens årsresultat

Camilla Ley Valentin forperson i Vækstfonden

Pressemeddelelse

30.3.2023 06:49:14 CEST | Danmarks Eksport- og Investeringsfond

2022 har været et ekstraordinært svært år på mange parametre. Ruslands krig i Ukraine, energikrise og stor usikkerhed på de internationale finansielle markeder viser sig i Vækstfondens årsresultat, der lander på -1,6 mia. kr.

Et år i skyggen af store globale omvæltninger påvirker også Vækstfondens årsregnskab. Således er det historisk flotte resultat fra 2021 på 4,2 milliarder kr. i 2022 vekslet til et underskud på -1,6 mia. kr. Det er særligt et udtryk for en opbremsning i investeringsaktiviteten. Alligevel har fonden fastholdt en flot aktivitet og finansieret 1.242 virksomheder for 3,5 mia. kr.

Camilla Ley Valentin, forperson i Vækstfonden:
”Et historisk svært år påvirker selvfølgelig også årets resultat i Vækstfonden. Vi står som verden overfor store udfordringer, der skaber usikkerhed for erhvervsdrivende og iværksættere i hele landet. Derfor har det været afgørende at fastholde et højt aktivitetsniveau, og jeg er meget glad for, at vi er nået ud til 1.242 virksomheder.”

Trods det negative resultat har Vækstfonden været med til at skabe og fastholde flere end 8.000 arbejdspladser. Det understreger endnu engang den statslige fonds vigtige rolle i at bidrage til vækst, udvikling og jobskabelse i Danmark – også i krisetider, fortæller Camilla Ley Valentin:

”Som statslig finansieringsfond er en af vores fornemmeste opgaver at bidrage til at skabe og fastholde arbejdspladser. Det gælder inden for en bred vifte af brancher og teknologier, hvor særligt det grønne område er helt centralt. Her har Vækstfonden sat et markant aftryk som løftestang for risikovillig og tålmodig kapital til innovation og udvikling.”

30 år med risikovillig kapital

Siden 1992 har Vækstfonden arbejdet for at bygge bro til privatkapital ved at yde risikovillig kapital i samarbejder med banker, finansieringsinstitutter, private investorer mv. I de 30 år har fonden bl.a. medfinansieret vækst i over 15.000 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 48 mia. kr. og udbetalt udbytte til staten på knap 1 mia. kr.

Den 1. april 2023 bliver den vigtige opgave varetaget i en ny konstellation som en del af Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Her nedlægges selskaberne Vækstfonden og EKF Danmarks Eksportkredit endeligt, og i den nye fond bliver arbejdet med at fremme grønne virksomheder og teknologier både i Danmark og globalt endnu vigtigere.

Camilla Ley Valentin:
”Det venter store samfundsopgaver, som Danmarks Eksport- og Investeringsfond spiller en nøglerolle i de kommende år. Det gælder især om at få vores grønne danske løsninger udover Danmarks grænser, fortsat at sikre risikovillig kapital til gavn for vækst og arbejdspladser samt udvikle ny teknologi og styrkepositioner.”

Andre læser også

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik for havmiljøet Lars Løkke foreslår redningsplan for havmiljøet i EU og erkender, at egen lan... Læs mere
Ryanair-topchef er klar til at sænke priser for at fylde fly Ryanair har tjent rekordmeget i 2023/2024. Sommerpriser er afhængige af bestill... Læs mere
Tidligere DF-profil vil i byrådet i Kolding for partiet Moderaterne Vi flytter os alle sammen gennem livet, siger Jørn Dohrmann, der har skiftet DF... Læs mere
Nyt lavpunkt: Venstre får laveste Voxmeter-måling hidtil I en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Venstre til at ... Læs mere
Minister vil gøre landbrugsjord til skov som en del af trepart Klimaminister Lars Aagaard (M) vil slå to fluer med et smæk, når landbrugets ... Læs mere