Andre nyheder

ons, 22 nov 2023

Ambassadør beskylder Danmark for at blande sig i Carlsberg-sag

Det skriver DR.

Kritikken kommer, efter at det torsdag kom frem, at to ledende medarbejdere fra Carlsbergs russiske datterselskab Baltika er anholdt for svindel og risikerer fængsel.

Torsdag var ambassadøren til møde i Udenrigsministeriet.

I den forbindelse er det gjort klart over for ham, at man fra dansk side er bekymret over Ruslands behandling af Carlsberg og selskabets ansatte.

- Det gælder både den russiske stats de facto nationalisering af Carlsbergs aktiver og behandlingen af virksomhedens ansatte i Rusland, har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) efterfølgende sagt i et skriftligt svar til DR.

- Vi har selvsagt en forventning om, at Rusland agerer inden for almindeligt anerkendte retsprincipper og ikke lader politiske hensyn stå over loven. Det har vi i klare vendinger sagt til den russiske ambassadør her til eftermiddag, sagde ministeren.

Ifølge ambassadør Vladimir Barbin er Løkkes udmelding "endnu et bevis på", at danske myndigheder "udviser traditionel juridisk nihilisme".

Nihilisme beskriver et standpunkt, der afviser eksistensen af alle værdier.

Vladimir Barbin mener, at alle lande - herunder Danmark - anser indblanding i politiets og retsvæsenets arbejde for både "utilladeligt" og "ulovligt".

Torsdag afviste Carlsberg beskyldningerne mod de ledende ansatte, der er blevet anholdt.

De to medarbejdere er anklaget for bedrageri i forbindelse med den russiske stats overtagelse af Baltika i sommer.

- Det er rystende, at den russiske stats bestræbelser på at retfærdiggøre deres ulovlige overtagelse af vores forretning i Rusland nu har udviklet sig til at ramme uskyldige medarbejdere, lød det i en erklæring.

Carlsberg har ejet Baltika-bryggerierne siden 2008. Men efter Ruslands invasion af Ukraine besluttede den danske bryggerikoncern at skille sig af med sine russiske aktiviteter.

I juni måned meldte koncernen ud, at man havde fundet en køber. Men inden handlen nåede at blive gennemført, afsatte den russiske stat den lokale ledelse og overtog kontrollen med virksomheden.

Carlsberg svarede igen ved at opsige alle licensaftaler med Baltika, og administrerende direktør Jacob Aarup-Andersen har direkte kaldt den russiske overtagelse for "tyveri".

/ritzau/

Andre læser også

Russisk politi anholder over 130 efter Navalnyjs begravelse Der er foretaget anholdelser i 19 byer i Rusland efter oppositionsleders begrave... Læs mere
USA vil kaste nødhjælp ned over Gaza med fly USA arbejder fortsat på en våbenhvile, så der kan køres nødhjælp ind i Gaz... Læs mere
Dansk ambassadør: Enormt sikkerhedsopbud ved Navalnyjs begravelse Der var et enormt sikkerhedsopbud ved Navalnyjs begravelse, siger dansk ambassad... Læs mere
Elon Musk sagsøger OpenAI og Sam Altman Sam Altman stiftede i 2015 OpenAI med blandt andre Elon Musk. OpenAI skulle vær... Læs mere
Christian Falck Wolff vinder Årets Pressefoto med billede fra tyske Lützerath Et billede, hvor betjente bevogter området omkring en kulmine i Lützerath, er ... Læs mere