Den kommission, der skal undersøge sagerne mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hjemsendt spionchef Lars Findsen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), bliver ikke færdig til tiden.
Senest 1. april 2026 skulle der have ligget en beretning klar fra kommissionen, men det kommer ikke til at ske. Der er for nylig indløbet en stor mængde materiale, hvoraf en del af klassificeret.
Det er desuden af en sådan karakter, at en del tidligere materiale skal genvurderes, skriver formand for FE-kommissionen Jens Hartig Danielsen i et brev til justitsminister Peter Hummelgaard (S).
- På denne baggrund er det kommissionens samlede vurdering, at det ikke er muligt at afgive beretning senest den 1. april 2026, men kommissionen forventer, at beretningen vil kunne afgives inden udløbet af 2026, står der.
I en orientering, som er lagt op på Folketingets hjemmeside kort før jul, bekræfter Peter Hummelgaard at have modtaget brevet, men han udtaler sig ikke yderligere om situationen.
Kommissionens arbejde består i en udvidet undersøgelse af FE-sagen. Her skal det mere konkret undersøges, om der blev taget usaglige hensyn i forbindelse med straffesagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen.
Sagerne mod begge er blevet droppet.
Regeringen har afvist, at der blev taget usaglige hensyn.
Formand for kommissionen Jens Hartig Danielsen udtalte sig i oktober til Politiken om arbejdet. Her kunne han endnu ikke sige med sikkerhed, om kommissionen kunne nå at blive færdig inden deadline.
Men han udtalte i en skriftlig kommentar til avisen, at der stadig udestod udlevering af materiale fra de relevante myndigheder.
Sådan lyder det også i det brev, han nu har sendt til Peter Hummelgaard:
- Kommissionen har ved vurderingen af, om det er muligt at afgive beretning senest den 1. april 2026, desuden lagt vægt på, at materialet er modtaget i et stort antal særskilte leverancer, og at en stor del af disse er modtaget på et sent tidspunkt.
I en skriftlig kommentar til Ritzau udtaler Justitsministeriet:
- Materialeudlevering til en undersøgelseskommission er en tidskrævende og omfattende opgave. Hertil kommer, at store dele af materialet til FE-undersøgelseskommissionen er klassificeret, hvilket stiller særlige krav til fremsøgning, opbevaring og afsendelse af materialet.
Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen har tidligere udtrykt bekymring over undersøgelsen, da de ikke mener, at den vil komme til bunds i sagen.
Kilde: /ritzau/