Andre nyheder

fre, 16 feb 2024

Dansk luftrum blev ikke krænket af russiske militærfly sidste år

Danske kampfly blev sidste år aktiveret 55 gange, blandt andet som følge af russisk aktivitet i internationalt luftrum. Niveauet er en smule højere end før den russiske invasion af Ukraine. (Arkivfoto).
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Danske kampfly blev sidste år aktiveret 55 gange, blandt andet som følge af russisk aktivitet i internationalt luftrum. Niveauet er en smule højere end før den russiske invasion af Ukraine. (Arkivfoto).

55 gange måtte danske kampfly aktiveres i 2023, og i 48 af tilfældene skete det som reaktion på russiske militærfly i internationalt luftrum.

Men ingen af gangene var der tale om, at russerne krænkede dansk luftrum. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er tale om et fald i antallet gange, at flyene, der indgår i afvisningsberedskabet på Fighter Wing Skrydstrup, måtte på vingerne. I 2022 var tallet 80.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at han ville foretrække, at der ikke var nogen aktiveringer af de danske fly:

- Men det er trods alt godt at se, at antallet af aktiveringer er faldet til et lavere niveau end i 2022. Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at der fortsat ikke er en direkte militær trussel mod Danmark. Det er vigtigt at slå fast. Men vi følger udviklingen tæt, siger han i pressemeddelelsen.

Flyene blev oftest sendt op i Østersøen omkring Bornholm. De har primært reageret på russiske militærfly, som fløj uden at have tændt radiotranspondere eller uden at have sendt deres flyveplaner på forhånd.

Troels Lund Poulsen kalder situationen i Østersøregionen for anspændt og påpeger, at Danmark har et særligt ansvar for sikkerheden i området.

- Og det er afgørende, at danske kampfly hævder dansk suverænitet, når russiske militærfly truer vores luftrum, siger han i pressemeddelelsen.

Afvisningsberedskabet, der består af to F-16-kampfly, kan lette med kort varsel hele døgnet rundt. Opgaven er at håndhæve dansk suverænitet og støtte civile fly.

Før Ruslands invasion var der typisk mellem 30 og 50 aktiveringer af beredskabet årligt, oplyser Forsvarsministeriet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Valgnævn afviser Lars Boje Mathiesens ønsker til partinavn Lars Boje Mathiesens nye parti kommer ikke til at hedde hverken Danmarks Bedste ... Læs mere
Eksperter foreslår ny reform trods rekordhøj beskæftigelse Der har aldrig været flere i job i Danmark, og ekspertgruppe lægger op til den... Læs mere
Måling: SF overhaler S og er landets største parti SF overhaler S med 18,8 procent af stemmerne, mens regeringspartiet går tilbage... Læs mere
Carlsberg kan tappe britisk Pepsi med muligt milliardopkøb Det kan blive til et samarbejde mellem Carlsberg og PepsiCo, hvis dansk opkøb a... Læs mere