En kvinde, der blev opsagt kort efter at have meddelt sin arbejdsgiver om forestående fertilitetsbehandling, har fået medhold i Højesteret. Domstolen fandt, at opsigelsen var i strid med ligebehandlingsloven, og den afskedigede kvinde har nu krav på godtgørelse.
Opsigelse kort efter meddelelse om fertilitetsbehandling
A blev ansat som fuldtidsmedarbejder hos B A/S den 1. maj 2020.
Kort efter at hun blev henvist til fertilitetsbehandling, informerede hun både sin nærmeste leder og sit team om planen om ægudtagning.
Dette blev gjort på et morgenmøde den 23. juni 2020. Den 26. juni 2020 tog hun på ferie, og da hun vendte tilbage den 20. juli 2020, blev hun opsagt uden nogen skriftlig begrundelse.
Højesteret: Afskedigelsen var ulovlig
Sagen blev bragt for Højesteret, som skulle vurdere, om opsigelsen kunne være begrundet i hendes fertilitetsbehandling.
Højesteret konkluderede, at A's opsigelse var i strid med ligebehandlingslovens § 4, som beskytter ansatte mod diskrimination i forbindelse med graviditet og fertilitetsbehandling.
Højesteret påpegede, at opsigelsen skete kort tid efter, at A havde oplyst sin leder om behandlingen, og at der derfor var en rimelig formodning om, at opsigelsen var relateret til hendes planlagte fertilitetsbehandling. Dermed fandt retten, at afskedigelsen var ulovlig.
Hvilken godtgørelse har A krav på?
Da Højesteret vurderede, at opsigelsen var i strid med loven, fastsatte de en godtgørelse til A. Retten mente, at A skulle modtage 150.000 kr., svarende til 6 måneders løn. Denne godtgørelse blev fastsat ud fra hensynet til krænkelsens alvor og den korte periode, A havde været ansat, nemlig 29 arbejdsdage.
Hvad betyder denne afgørelse?
Denne dom fra Højesteret understreger, at medarbejdere, der står overfor fertilitetsbehandling, har ret til beskyttelse mod diskrimination og ulovlig afskedigelse.
Højesteret har i tidligere domme slået fast, at medarbejdere, der er i gang med fertilitetsbehandling, er beskyttet mod opsigelse.