Andre nyheder

man, 20 jan 2025

Múte B. Egede i tv-debat: Vi vil ikke afskære os helt fra omverdenen

Der sad både publikum i København og Nuuk for at følge tv-debatten.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix Der sad både publikum i København og Nuuk for at følge tv-debatten.

Grønlands regeringschef, Múte B. Egede fra partiet Inuit Ataqatigiit (IA), siger i tv-debat, som TV 2 og KNR står for, at Grønland ikke vil afskære sig fra omverdenen.

Der vil stadig være et bånd - eksempelvis økonomisk - mellem Grønland og Danmark i en fremtid, hvor Grønland eventuelt er selvstændigt.

- Jeg er sikker på, at der stadig vil være bånd mellem de to lande. Der er stadig mange familier, der har kontakt. Men det skal ikke være udgangspunktet, siger Múte B. Egede.

Grønlands finansminister Erik Jensen, formand for partiet Siumut, mener, at "Grønland kan stå på egne ben".

- Lige nu går vores indtjening til et andet land, og det er Danmark. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan stå på egne ben, siger han.

- Vores handel med Danmark og USA skal opgraderes, for den er et vigtigt element, tilføjer Erik Jensen.

Han påpeger, at Grønland på fiskeområdet har et godt handelssamarbejde med Kina. Han er desuden åben for, at USA kan investere i råstofindustrien.

Netop USA er årsag til, at tv-debatten finder sted.

Donald Trump, der mandag for anden gang indsættes som amerikansk præsident, har genbekræftet sin ønske om amerikansk ejerskab af Grønland.

I 2019, da Trump var præsident første gang, udtalte Trump, at USA gerne ville købe Grønland.

Dengang fik han en klar afvisning fra statsminister Mette Frederiksen (S). Hun kaldte det "absurd", og det fik Trump til at aflyse et ellers planlagt statsbesøg i Danmark.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) udtaler, at "jeg håber, at rigsfællesskabet består i flere generationer frem".

Der er langt til en eventuel selvstændighed i Grønland.

Først skal der være en folkeafstemning i Grønland om emnet. Hvis der træffes en beslutning om selvstændighed, skal regeringerne i Danmark og Grønland forhandle en aftale på plads om selvstændigheden.

Det kan være en kompliceret proces på grund af de økonomiske og juridiske bånd, der forbinder landene.

En sådan aftale skal desuden godkendes i både det danske og grønlandske parlament, og så skal aftalen til folkeafstemning i Grønland.

Lars Løkke Rasmussen mener, at Grønland aldrig kan blive helt selvstændigt. Han tilføjer dog, at heller ikke Danmark har "selvstændighed i sin absolutte form".

- Selvstændighed i den moderne verden er retten til at bestemme, hvem man vil være afhængig af, siger Løkke.

Aqqaluk Lynge, der er partistifter af IA, er enig med Løkke på den front.

- Det er nødvendigt at sige, at der er ingen uafhængige lande i hele verden. Vores afhængighed af Danmark skal løses, ved at vi bliver ligestillede lande inden for det danske kongerige. Og derfor bliver vi anerkendt som hvert sit land. Færøerne, Danmark og Grønland, siger han.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Flygtningenævnet forlænger pause for syriske sager Efter Assads fald i december satte nævn sager med syrere på pause. Sagerne ska... Læs mere
Dansk eksport sikrer job til 187.000 amerikanere Donald Trump kan have overset, at den stigende danske eksport til USA også gavn... Læs mere
Moderaterne efterkommer krav fra arbejdstilsyn efter møgsager Regeringsparti var på spejderløb og lavede kæresteregel for at efterkomme på... Læs mere
Måling: Opbakningen til regeringen falder til hidtil laveste niveau Med 31,8 procent af stemmerne har SVM-regeringen nået sin laveste opbakning nog... Læs mere
Lars Bojes parti havner under spærregrænsen i første måling Borgernes Parti er på stemmesedlen ved næste folketingsvalg, som senest finder... Læs mere