Sundhed

man, 20 jan 2025

Dansk eksport sikrer job til 187.000 amerikanere

Novo Nordisk er blandt de danske virksomheder, der sælger mest til amerikanerne. En stor del af salget udgøres dog af medicin, der er produceret af amerikanere i USA. (Arkivfoto).
Staff/Reuters Novo Nordisk er blandt de danske virksomheder, der sælger mest til amerikanerne. En stor del af salget udgøres dog af medicin, der er produceret af amerikanere i USA. (Arkivfoto).

Det er med både frygt og spænding, at de danske eksportvirksomheder kigger ind i, at Donald Trump overtager præsidentembedet i USA og svinger taktstokken de kommende fire år.

Både Danmark og mange andre europæiske lande sælger nemlig flere varer og tjenester til amerikanerne, end der ryger den anden vej.

Det har Trump har meldt ud, at han vil rette op på ved blandt andet at lægge told på europæiske varer.

Tolden skal gøre det dyrere for amerikanerne at vælge europæiske varer og dermed give amerikanske varer en konkurrencefordel.

Men det er ifølge Lukas A. Lausen, der er global chef for handel i Dansk Industri, en noget forsimplet måde at anskue tingene på.

- Der er meget større balance i tingene, end Trump tror. Det er rigtigt, at der bliver solgt flere danske varer i USA end omvendt. Men en rigtig stor del af varerne er produceret i USA og er dermed med til at skabe amerikanske arbejdspladser.

Dansk Industri vurderer, at den dansk-amerikanske samhandel sammenlagt har skabt 187.000 job i USA.

De 87.000 af dem er ansatte på amerikanske datterselskaber af danske virksomheder, og de resterende 100.000 er job, der er et resultat af dansk import fra USA.

Hvis Trump gør alvor af sine toldmurstrusler - og hvis EU iværksætter lignende modforanstaltninger - er disse 187.000 job i fare for at forsvinde, hvis samhandlen stopper.

Det samme gælder de omkring 100.000 job i Danmark, der er skabt på baggrund af eksporten til USA.

Og lige så betydningsfuldt er det, at en lang række varer vil blive dyrere for både amerikanske og dansk forbrugere.

- Fordelen ved fri handel er, at forbrugerne kan vælge mellem de bedste og billigste varer fra hele verden.

- Det har været en gevinst for Danmark, fordi danske virksomheder har en række styrkepositioner på produkter og services, som amerikanerne efterspørger.

- Men som tallene viser, kommer det altså også amerikansk økonomi til gode, siger Lukas A. Lausen.

Han håber, at den kommende præsident bliver klogere på, hvor stor en fordel samhandlen med Danmark også er for amerikanerne selv.

- Vi arbejder sammen med regeringen og andre, der kæmper Danmarks sag lige nu, og gør selvfølgelig opmærksom på de her tal, så de bliver set og brugt af de rette i Washington, siger han.

USA er Danmarks største eksportmarked. I de første 11 måneder af 2024 har amerikanerne købt danske varer og tjenester for mere end 325 milliarder kroner.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Múte B. Egede i tv-debat: Vi vil ikke afskære os helt fra omverdenen Debatten om Grønlands eventuelle selvstændighed har taget fart efter Donald Tr... Læs mere
Flygtningenævnet forlænger pause for syriske sager Efter Assads fald i december satte nævn sager med syrere på pause. Sagerne ska... Læs mere
Moderaterne efterkommer krav fra arbejdstilsyn efter møgsager Regeringsparti var på spejderløb og lavede kæresteregel for at efterkomme på... Læs mere
Måling: Opbakningen til regeringen falder til hidtil laveste niveau Med 31,8 procent af stemmerne har SVM-regeringen nået sin laveste opbakning nog... Læs mere
Lars Bojes parti havner under spærregrænsen i første måling Borgernes Parti er på stemmesedlen ved næste folketingsvalg, som senest finder... Læs mere