Grøn energi som sol- og vindenergi har betydet, at danske elkunder har kunnet glæde sig over et rekordhøjt antal dage, hvor strømprisen har været under nul kroner.
Det viser en opgørelse lavet af energiselskabet NRGi og forsikringsselskabet Gjensidige.
Begge elprisområder i Danmark - Vestdanmark og Østdanmark - oplevede flere timer med negative elpriser i 2024.
I Vestdanmark har der været 371 timer, en stigning på 32 procent fra 281 timer i 2023.
I Østdanmark har der været 275 timer, hvilket er 19 procent flere end de 231 timer i 2023.
Det er gode nyheder for elkunder, der gerne vil spare på elregningen, lyder det fra Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.
- Der har været et stort fokus på de tidligere års meget svingende elpriser, særligt når prisen er høj. Men vi ser nu også flere perioder med lave eller negative elpriser, siger han i en pressemeddelelse.
Det er særligt kunder med en variabel elaftale, der har fordel af de negative elpriser.
Når du har en elaftale med variabel strømpris, følger din elpris den aktuelle markedspris for el. Du betaler altså det, som én kilowatt time aktuelt koster i netop den time, hvor du bruger den.
I timer, hvor der er stor efterspørgsel på el, er strømmen dyrere. Det er ofte mellem 17 og 21, hvor mange er kommet hjem fra arbejde og laver mad.
Derfor vil mange med en variabel strømpris få gavn af at tilpasse sit forbrug til perioder på døgnet, hvor strømprisen er lavest, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.
- Den husstand som holder øje med elpriserne og udskyder at bruge de store maskiner, når priserne er dyre, kan spare noget.
- Generelt er strømmen billigst om natten. Så hvis man ikke vil stresse over det, kan man holde fast i det enkle råd at planlægge sig ud af at bruge så lidt strøm som muligt i kogespidsen mellem klokken 17 og 21. Sæt i stedet vasken over på andre tidspunkter, siger hun.
Negative elpriser opstår, når produktionen af strøm er meget høj, og efterspørgslen er lav.
Det sker typisk, når der produceres mere energi fra vindmøller eller solceller, end der er brug for.
I disse situationer kan elnettet blive overfyldt, og da strøm ikke kan lagres i tilstrækkelige mængder, vælger elproducenter at betale for at afsætte den overskydende strøm.
Det fører til negative priser. Det er muligt at følge prisen på strøm hos sit elselskab.
Flere giver overblik i en app, ligesom det også er muligt at tilmelde sig daglige mails, hvor man kan få et overblik over, hvordan prisen for strøm er den pågældende dag.
Kilde: /ritzau/