Andre nyheder

ons, 06 dec 2023

Sverige truer med at sagsøge Danmark efter ny postlov

Det fremgår af et brev sendt fra det svenske finansministerium til det danske transportministerium.

Den nye postlov i Danmark går ifølge brevet imod både PostNord og den svenske stats interesser. Det er særligt den hastighed, at loven indføres med, der anfægtes i det svenske brev.

Et flertal i Folketinget vedtog torsdag den nye postlov, som blandt andet afskaffer befordringspligten. Den tilsiger, at staten skal sikre udbringning af breve og pakker i hele landet.

Befordringspligten varetages i dag af PostNords danske afdeling. Med ophævelsen af befordringspligten fjernes den årlige millionstøtte til PostNord.

Det er særligt fratagelsen af millionstøtten, der vil gælde fra årsskiftet, der bekymrer det svenske finansministerium.

- Der er mange penge på spil. Og da vi ejer virksomheden sammen, rammer det også svenske PostNord, siger Lars Hjälmered, der er statssekretær i det svenske finansministerium.

Han nævner blandt andet, at ingen virksomheder med få ugers varsel kan nå at tilpasse sig.

I brevet til Danmark, der er 13 sider langt, henvises der blandt andet til en aktionæraftale, der er indgået mellem Danmark og Sverige om fælleseje af PostNord.

Ifølge den har den danske stat en forpligtigelse til at kompensere virksomheden for både indirekte og direkte omkostninger på grund af den nye lov, mener den svenske regering.

Lars Hjälmered understreger, at Danmark selvfølgelig gerne må ændre sin lov, men ikke på en måde, der skader PostNord som helhed. Han siger, det er op til det danske transportministerium nu, hvordan man vil gå videre.

Transportministeriet har ikke kommenteret den svenske udmelding.

I brevet er retslige foranstaltninger ikke udelukket, hvis den danske stat ikke lever op til aftalen mellem Danmark og Sverige.

/ritzau/TT

Andre læser også

Russisk politi anholder over 130 efter Navalnyjs begravelse Der er foretaget anholdelser i 19 byer i Rusland efter oppositionsleders begrave... Læs mere
USA vil kaste nødhjælp ned over Gaza med fly USA arbejder fortsat på en våbenhvile, så der kan køres nødhjælp ind i Gaz... Læs mere
Dansk ambassadør: Enormt sikkerhedsopbud ved Navalnyjs begravelse Der var et enormt sikkerhedsopbud ved Navalnyjs begravelse, siger dansk ambassad... Læs mere
Elon Musk sagsøger OpenAI og Sam Altman Sam Altman stiftede i 2015 OpenAI med blandt andre Elon Musk. OpenAI skulle vær... Læs mere
Christian Falck Wolff vinder Årets Pressefoto med billede fra tyske Lützerath Et billede, hvor betjente bevogter området omkring en kulmine i Lützerath, er ... Læs mere