Eskalerende toldsatser på biler og metaller
I centrum for Trumps nyeste handelsindsats står en 25 procents told på alle udenlandsk producerede biler, som ifølge Det Hvide Hus skal gælde fra den 2. april. Både for EU og Canada skaber det dybe panderynker, da bilindustrien og beslægtede eksportvarer spiller en afgørende rolle for flere europæiske økonomier. Den seneste analyse peger på, at især tyske bilproducenter såsom Porsche og Mercedes-Benz risikerer milliardtab, hvis Trumps planer bliver realiseret.
Forud for bil-tolden varslede Trump allerede i marts en 25 procents told på stål og aluminium fra stort set alle lande, inklusive Canada, Mexico og EU. Dette satte ekstra pres på de amerikanske handelspartnere, der har svaret igen med deres egne modforanstaltninger eller planlægger at gøre det snarest. Eksempelvis har EU bebudet nye modtoldsatser på amerikanske varer til en værdi af op mod 28 milliarder dollar, og Canada har også indført gengældelsesforanstaltninger på en række amerikanske produkter.
Advarsler til allierede og naboer
Selvom Trump efter sigende har lovet en ”fair” og ”rimelig” håndtering af de nye toldsatser, har han samtidig advaret om, at eventuelt samarbejde mellem Canada og EU for at ”skade amerikanske interesser” kan føre til endnu skrappere afgifter.
Canada og Mexico: Efter at toldsatserne på stål og aluminium trådte i kraft, fulgte en række modtræk fra de to nabolande. Samtidig udsatte Trump dog nogle af sanktionerne mod canadiske varer for at give plads til nye forhandlinger under USMCA-aftalen (aftalen, der afløste NAFTA).
EU: Sammenstødet mellem Washington og Bruxelles har foreløbig ført til, at EU har varslet told på flere amerikanske produkter. Dog er gennemførelsen af visse elementer foreløbigt udskudt, potentielt for at skabe rum for forhandlinger, men Trump har gjort det klart, at al alliance mod USA kan resultere i yderligere sanktioner.
Kina: Handelskonflikten mellem Washington og Beijing er heller ikke gået i stå. Trump har hævet tolden på en række kinesiske varer til omkring 20 procent, oveni tidligere 10 procents afgifter. Kina har svaret igen med forhøjede toldsatser på amerikanske landbrugsvarer, hvilket især rammer kød- og fjerkræsektoren i USA.
Venezuela: Et nyt element i Trumps handelspolitiske arsenal er, hvad han kalder en ”sekundær told,” rettet mod lande, der handler med Venezuela. Fra den 2. april vil amerikanske myndigheder opkræve en 25 procents told fra alle, der importerer olie eller gas fra det kriseramte sydamerikanske land.
Mulige konsekvenser for dansk og europæisk økonomi
De stadigt stigende handelsspændinger har allerede kastet en skygge over de globale aktiemarkeder, og mange økonomer frygter, at en yderligere eskalering kan bremse både verdenshandlen og den økonomiske vækst. For Danmark, der er dybt afhængig af eksport – især til andre EU-lande – kan et hårdere globalt handelsscenarie betyde forsyningsproblemer, dyrere råvarer og en svækket konkurrenceevne, hvis toldsatserne spreder sig til flere sektorer.
Europæiske bilkoncerner som Porsche og Mercedes-Benz er blandt de mest udsatte, men danske underleverandører i bilindustrien kan også mærke konsekvenserne, hvis markedet for eksport til USA mindskes. Hertil kommer, at det bredere forbrugsklima kan blive ramt, hvis usikkerheden får investorer og virksomheder til at holde igen på nye projekter.
Hvad sker der nu?
Trump har lovet yderligere detaljer om de kommende toldsatser inden for kort tid. Mange iagttagere spekulerer i, om præsidenten vil give sig en smule i de sidste forhandlinger, eller om truslen om højere told reelt er en hårdhændet forhandlingsstrategi. Indtil da vil både erhvervsliv og regeringer i EU og Canada holde vejret.
Selvom Trump forsikrer, at partnerlandene vil blive ”positivt overraskede” over omfanget af sanktionerne, er det vanskeligt at affeje præsidentens ord om, at ethvert forsøg på at ”gøre økonomisk skade mod USA” vil blive mødt med en højere pris.
De næste par uger kan derfor blive afgørende for både den fremtidige verdenshandel og for stabiliteten i internationale handelsaftaler.
Mens dagene tæller ned til den 2. april, holder markeder, politikere og virksomheder nøje øje med Trumps udspil. Kampen om toldsatserne kan få vidtrækkende konsekvenser, ikke bare for EU og Canada, men også for mindre lande som Danmark, der er dybt forankret i det internationale handelssystem. Hvorvidt en åben konflikt eller kompromiser i sidste øjeblik venter forude, er endnu uvist, men meget tyder på, at de kommende uger vil definere kursen for både transatlantisk og global handel i de næste mange år.