Arbejde

man, 18 mar 2024

Sidste år steg antallet af sager om uautoriseret håndværksarbejde

Som boligejer er det ens eget ansvar at tjekke at autorisationskrævende arbejde bliver udført af en autoriseret håndværker, fortæller Sikkerhedsstyrelsen. (Arkiv).
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix Som boligejer er det ens eget ansvar at tjekke at autorisationskrævende arbejde bliver udført af en autoriseret håndværker, fortæller Sikkerhedsstyrelsen. (Arkiv).

Det kræver særlige autorisationer at udføre visse former for håndværksarbejde, men de seneste år er antallet af sager om uautoriseret arbejde steget markant.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

I 2023 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 226 sager om ulovligt udført autorisationskrævende arbejde. I 2020 var tallet blot 94.

Det kan ifølge Evy Boe Madsen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, få store konsekvenser, hvis arbejdet ikke bliver udført af en autoriseret virksomhed.

- Vi har langt flere sager i dag, end vi havde for bare få år siden. Uautoriseret arbejde kan få store konsekvenser, og derfor politianmeldte vi sidste år 181 virksomheder, siger hun i meddelelsen.

Inden for dele af el-, vvs-, kloak- og gasområdet skal man have autorisationer for at udføre og servicere særlige installationer.

Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen til, at man tjekker autorisationsregisteret på styrelsens hjemmeside, inden man hyrer en håndværker.

- Du står som boligejer personligt med ansvaret for, at alt autorisationskrævende arbejde bliver udført af en autoriseret virksomhed, hvilket kan blive en dyr fornøjelse at få rettet op, lyder det fra Evy Boe Madsen.

- Samtidig kan det give fare for brande, vandskader og gaseksplosioner.

Som en tommelfingerregel kræver det en autorisation at udføre arbejde på faste installationer. Det kan for eksempel være at tilslutte og samle kabler og rør.

Når det kommer til gas, kræver al arbejde en autorisation, bortset fra at udskifte gasflasker.

Det samme gælder for vvs-arbejde. Dog kræver det ikke en autorisation at installere armaturer.

- Vi holder selvfølgelig løbende øje med markedet, og så opfordrer vi alle til at anmelde uautoriseret arbejde, så vi kan få taget hånd om det, siger Evy Boe Madsen.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere