Erhvervspolitik

tor, 14 mar 2024

Butikker skal have lov til at afvise 1000-kronseddel ved små køb

Fra 31. maj 2025 er 1000-kronsedlen ugyldig i Danmark. (Arkivfoto).
Mads Nissen/Ritzau Scanpix Fra 31. maj 2025 er 1000-kronsedlen ugyldig i Danmark. (Arkivfoto).

Det skal gøres muligt for butikker at afvise en 1000-kroneseddel, hvis kontantbetalingen overstiger købsprisen med mere end 500 kroner.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Lovforslaget kommer, fordi butikker har meldt om kunder, der vil betale med en 1000-kroneseddel ved helt små køb, lyder det.

Fra 31. maj 2025 er 1000-kronesedlen ugyldig i Danmark, og den er derfor ved at blive udfaset.

- Udfasningen af 1000-kronesedlen skal ske på den bedst mulige måde. Jeg har hørt eksempler på kunder, der har købt en pakke tyggegummi og betalt med en 1000-kroneseddel, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

- Det er ikke rimeligt for vores butikker, og derfor kommer vi nu med et forslag, der skal hjælpe butikkerne, uden at fratage danskerne muligheden for at komme af med deres kontanter, siger han videre.

Lovforslaget ventes fremsat i april. Erhvervsministeriet oplyser ikke, hvornår loven skal gælde fra.

Hos erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder, er der ros til regeringens forslag.

Ifølge chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen er det en "vigtig håndsrækning til særligt de mindre detailbutikker", lyder det i en skriftlig kommentar.

Fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv lyder det, at lovforslaget vil få både en "praktisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig betydning".

- Derudover vil muligheden for at kunne sige nej tak til 1000-kronesedlen ved køb under 500 kroner styrke kampen mod hvidvask, hvor vi i dag ser rigtig mange, der betaler med den store seddel alene for at kunne få byttepenge retur, som også er gangbare efter 1. juni næste år, siger Henrik Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

Et af argumenterne for at udfase 1000-kronsedlen har fra regeringen side været, at den "i høj grad bliver brugt til økonomisk kriminalitet". Det sagde Morten Bødskov tilbage i november sidste år.

I dag anvendes der kontanter ved ti procent af betalinger i fysiske butikker. 90 procent af dem er på under 500 kroner.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Biden: USA vil forebygge en optrapning af konflikten i Mellemøsten Iraks premierminister siger i Washington, at hans land ønsker at udbygge relati... Læs mere
Våbenansvarlig på Baldwin-film får 18 måneders fængsel Hannah Gutierrez-Reed var våbenansvarlig under produktionen af "Rust", hvor en ... Læs mere
Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke ... Læs mere
Aktieinvestorer tror på at situationen i Mellemøsten ikke eskalerer Investorer mener ikke, at situationen i Mellemøsten eskalerer yderligere, siger... Læs mere
Høns og gæs må igen sættes fri efter risiko for fugleinfluenza Fødevarestyrelsen ophæver krav om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal væ... Læs mere