EU

lør, 06 jul 2024

Dansk Folkeparti skifter til Orbán-gruppe i EU-Parlamentet

Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti fortæller til DR, at han ikke ser det som en indirekte blåstempling af Viktor Orbán, at hans parti nu er gået med i en gruppe i EU-Parlamentet, der har den ungarske premierminister som medstifter. (Arkivfoto).
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti fortæller til DR, at han ikke ser det som en indirekte blåstempling af Viktor Orbán, at hans parti nu er gået med i en gruppe i EU-Parlamentet, der har den ungarske premierminister som medstifter. (Arkivfoto).

Dansk Folkeparti skifter gruppe i EU-Parlamentet fra gruppen ID til en ny gruppe - Patriots for Europe - eller Patrioter for Europa. Gruppen er blandt andet stiftet af den ungarske premierminister Viktor Orbán.

Det skriver DR.

Gruppen blev stiftet for seks dage siden. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er medstifterne det østrigske Frihedspartiet og det tjekkiske ANO.

Viktor Orbán og hans parti, Fidesz, har flere gange fået kritik for en politik, der er venligt stemt over for Rusland.

Senest fredag, hvor Orbán besøgte den russiske præsident, Vladimir Putin, i Moskva.

Men Anders Vistisen, som er Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, ser ikke beslutningen om at skifte gruppe som en indirekte blåstempling af Orbáns politik.

- Vi har fået understreget i chartret, at udenrigspolitikken skal ligge nationalt. Og man kan se forskelle i udenrigspolitikken i alle grupperne i Europa-Parlamentet. Forskellen er bare, at vi erkender, at der er nationale forskelle, og derfor kan – og skal – Orbán ikke diktere den danske udenrigspolitik. Og vi skal heller ikke diktere den ungarske, siger han til DR.

Da gruppen blev annonceret søndag lagde de tre stiftere vægt på illegal immigration som en mærkesag. Stifterne vil også fjerne magt fra EU og tilbage til medlemstaterne, skriver Reuters.

Dansk Folkeparti var selv med til at stifte ID - Identitet og Demokrati. Ifølge DR har flere af medlemmerne allerede meldt sig hos Europas Patrioter.

Begge grupper ligger på højrefløjen i parlamentet.

Anders Vistisen forventer også, at de resterende medlemmer af ID vil følge trop, siger han til DR.

Politikerne i EU-Parlamentet er oftest en del af politiske grupper på tværs af landegrænser.

Ifølge Reuters skal partier fra mindst en fjerdedel af EU's 27 medlemsstater være en del af en gruppe, før den kan blive dannet officielt i parlamentet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere