EU

man, 22 apr 2024

EU-lande er på vej med sanktioner mod Irans droner og missiler

EU-landenes udenrigsministre ventes mandag at blive enige om sanktioner mod Irans drone- og missilproduktion. Det siger EU's udenrigschef, Josep Borrell (Arkivfoto).
Christophe Ena/Ritzau Scanpix EU-landenes udenrigsministre ventes mandag at blive enige om sanktioner mod Irans drone- og missilproduktion. Det siger EU's udenrigschef, Josep Borrell (Arkivfoto).

EU's udenrigschef, Josep Borrell, forventer, at EU-landenes udenrigsministre mandag vil blive politisk enige om sanktioner mod Iran.

Det siger Borrell på vej ind til et møde i Luxembourg for EU-landenes udenrigsministre.

- Vi skal tale om Mellemøsten og den store pakke af sanktioner mod Iran. Alle medlemslandene vil være enige. Vi skal have enstemmighed for at vedtage sanktionerne, siger Josep Borrell.

Sanktionerne kommer, efter at Iran angreb Israel med omkring 300 droner og missiler. Angrebet har skabt bekymring for, at en serie af gengældelsesangreb kan udløse en krig i regionen.

Derfor er målet med sanktionerne klart, siger Josep Borrell:

- Vi vil lave sanktioner, som er rettet mod Irans produktion og eksport af droner, siger han.

Iran er i forvejen underlagt sanktioner på grund af eksporten af droner til Rusland.

Hvis det lykkes udenrigsministrene at nå til en politisk enighed, så skal detaljerne i sanktionerne derefter fastlægges, før de kan træde i kraft.

Der ventes med andre ord at være en række tekniske detaljer, som ikke kan løses på udenrigsministermødet.

Det kan eksempelvis være, hvilke komponenter der skal på sanktionslisten for at bremse drone- og missilproduktionen i Iran.

Sveriges udenrigsminister, Tobias Billström, lægger særlig vægt på at ramme Irans mulighed for at eksportere droner fra iranske fabrikker.

- Diskussionen vil give os mulighed for at udtrykke vores støtte til Israel efter Irans angreb, som vi fordømmer.

- Det er vigtigt, at vi diskuterer, hvordan vi kan stoppe Irans spredning af droner, siger Tobias Billström.

Han peger på, at det også omfatter spredning af droner til eksempelvis Libanons Hizbollah-milits.

Belgiens udenrigsminister, Hadja Lahbib, mener, at sanktionerne også bør omfatte Irans Revolutionsgarde.

- Vi ønsker nye sanktioner mod Irans Revolutionsgarde og mod Iran som producent og eksportør af droner, siger Hadja Lahbib.

Juridisk har det dog vist sig vanskeligt for EU eksempelvis at erklære Irans Revolutionsgarde for en terrororganisation. Det vil først kræve en afgørelse fra en domstol.

EU har til gengæld allerede sat enkeltpersoner på sanktionslisten i forbindelse med Irans militære støtte til Rusland. Også her var der tale om produktion og eksport af droner fra Iran.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere
Netflix trækker otte millioner nye kunder ind i butikken Kvartalsregnskab fortæller, at Netflix nu har i alt 277,7 millioner abonnenter.... Læs mere
Rockwool opjusterer forventninger efter godt kvartal Rockwool oplever vækst og godt salg på flere markeder, herunder i Nordamerika ... Læs mere