Gratis værktøjer

man, 11 okt 2021

TOWS-analyse med gratis skabelon

TOWS-analyse - Gratis Word skabelon til download

TOWS-analysen er en overbygning på SWOT-analysen, og kan benyttes til at finde frem til en virksomheds strategiske udviklingsmuligheder. I denne artikel gennemgår vi analysen og metoden. Dertil kan du til sidst downloade en gratis skabelon, som du nemt kan udfylde i Microsoft Word.

Hvad er en TOWS-analyse?

TOWS-matricen (Threats, Opportunities, Weaknesses, Strenghts) er en overbygning på SWOT-modellen, og kan bruges til at finde virksomhedens strategiske udviklingsmuligheder. Overbygningen består i, at TOWS-matricen kombinerer SWOT-modellens faktorer på en ny og mere struktureret måde for at identificere strategiske tiltag og indsatsområder, som virksomheden kan handle på.

Derfor skal du lave en TOWS-analyse

Der er en række fordele ved at viderebygge SWOT-analysen med en TOWS-analyse. For det første er det en nem forretningsanalyse at give sig kast med. Dertil giver analysen både et indblik i interne og eksterne forhold og udfordringer i en virksomhed. Sidst men ikke mindst kan analysen være med til at du tager initiativer til at forbedre en virksomhed eller et projekt nuværende position.

Hvordan benytter man en TOWS-analyse?

Når du skal i gang med at udfylde en TOWS-analyse, så skal du starte med at have udfyldt felterne i en almindelig SWOT-analyse. Læs mere om SWOT-analysen her.

TOWS-analyse - Gratis Word skabelon til download

TOWS-analyse - Gratis Word skabelon til download

Der er fire felter i en TOWS-analyse, som du skal udfylde. De hedder:

  • Mini-maxi
  • Maxi-mini
  • Mini-mini
  • Maxi-maxi

Mini-maxi (W - O)

Det første felt, som skal udfyldes kaldes mini-maxi. I dette felt beskriver man hvordan et projekt eller en virksomhed kan minimere svagheder, og samtidig maksimere mulighederne. En målsætning til dette felt kan være, at man skal modernisere de interne svagheder ved at benytte eksterne muligheder. Dette kunne eksempelvis være, at man kunne alliere sig med en anden type virksomhed, som besidder de rette kompetencer til at styrke en virksomhed, eller som kan komplementere de nuværende ydelser.

Maxi-mini (S - T)

Det næste felt som du skal udfylde kaldes for maxi-mini. Dette felt er går ud på, at man skal kigge på en virksomhed eller projekts interne styrker, og de eksterne trusler. Udgangspunktet for dette felt er, at du skal skrive de styrker, som en virksomhed besidder, som kan være med til at minimere truslerne grundet de gode styrker. Et eksempel på dette kunne være, hvis en virksomhed har de bedste maskiner på markedet, som andre hverken kan eller må kopiere.

Mini-mini (W - T)

Det næste felt kaldes for mini-mini, og her kombineres svagheder med trusler. Udgangspunktet for dette felt er, at en virksomhed eller projekts eksistens kan være truet, grundet trusler og svage sider. Feltet er på sin vis negativt, men i dette felt skal du skrive de elementer, som er med til at minimere svagheder og trusler. Strategien er essentiel at benytte når en virksomhed er på et kritisk sted. En god idé er at skrive alle ressourcer ned, som en virksomhed har, og som en virksomhed kan overleve ved.

Et eksempel på dette felt kunne være, at en restaurant er nød til at skære alle udgifter helt ind til benet, grundet en tvungen nedlukning af samfundet, hvilket vi senest prøvede i 2020. Her kan det være nødvendigt at fyre medarbejdere, og stoppe ordrer og tænke i andre baner til overlevelse. Mange restauranter begyndte fx at tilbyde take-away mad.

Maxi-maxi (S - O)

Det sidste felt i TOWS-analysen kaldes maxi-maxi. I dette felt kombinerer man styrker og muligheder. Her skal man være kreativ, og være optimistisk i forhold til de interne styrker, og eksterne muligheder som en virksomhed eller projekt har. Når du udfylder dette felt skal du altså overveje at udnytte alle styrker, hvad at benytte interne ressourcer til at håndtere potentielle muligheder.

Et eksempel her kan være supermarkedskæder, som udvider deres ydelser ved at tilbyde udbringning af dagligvarer til private hjem.

Se en video om TOWS-analyse

YouTubekanalen 'Forklar Mig Lige' har lavet en video, der visuelt forklarer TOWS-analysen. Se videoen herunder:

TOWS-analyse gratis Word skabelon

Vi har lavet en skabelon, som du frit kan downloade, og benytte til enten din virksomhed eller skoleopgave. Du kan downloade skabelonen ved at trykke på downloadknappen herunder.

Andre læser også

Guld: En tidssvarende investering og smedning af elegance Guld har altid været et symbol på rigdom, magt og skønhed. Fra tidernes morge... Læs mere
Folketinget godkender flere penge til kongehuset efter tronskifte Kongehuset skal udvikle sig, og det vil koste, hvorfor Folketinget ønsker at af... Læs mere
Minister om EM-arrangementer på storskærm: TV 2 har betalt i dyre domme EM starter om to uger, men det bliver uden større arrangementer uden for barer ... Læs mere
Medie: Mærsk og DSV er blandt sidste fire mulige købere af tysk gigant I kommende uger kan budgivere give bindende bud på DB Schenker, lyder det fra D... Læs mere
Venstre-kandidat trækker sig kort før valg efter russerhistorier Med under to uger til valgdagen har Alexandra Sasha trukket sig kandidat. Det sk... Læs mere