En ETF er en forkortelse af Exchange Traded Funds. Det er en fællesbetegnelse for indeksfonde, som handles på børsen, på samme måde som almindelige aktier. Disse ETF'er er typisk investeret i obligationer, ejendomme, råvarer eller aktier.
Formålet med en ETF er, at aktien skal ramme et bestemt marked eller indeks. Med andre ord får man håndfuld forskellige aktier, som eksempelvis følger det danske C25-indeks.
Når man vælger at købe opnås der yderligere diversificering, da der handles med udenlandske aktier. Man kan finde forskellige ETF'er på børsmarkedet, som administreres af forskellige investeringsforeninger.
Kursen følger altid det gennemsnit, som virksomhederne der er en del af indekset har. Som investor vil man altså få et afkast, som repræsenterer gennemsnitligheden for alle aktier, der er i indekset. Det er netop derfor, at man i daglig tale snakker om, at en ETF følger markedet.
Der findes i skrivende stund ingen ETF'er i Danmark. Derfor har danske investorer muligheder for at handle i udlandet, blandt andet i de fleste danske bankers netbank. Dertil kan man også handle gennem udenlandske markedsplatforme og/eller handelsplatforme.
Hvorfor skal jeg købe ETF fonde?
Du skal købe en ETF, da det er en effektiv måde at komme ind på aktiemarkedet på. Man kan opnå en lav risiko, og samtidig blive eksponeret til forskellige indeks eller markeder, som netop har din interesse. Dertil er fordelene også, at der høj fleksibilitet og likviditet. Dertil er er det også omkostningseffektivt.
Hvilke ETF'er skal man købe?
Hvilke ETF'er skal jeg købe?
Det er vigtigt at understrege, at emnet om investeringer deler vandene. Der vil altid være flere forskellige holdninger til hvad der er rigtigt og forkert. Derfor er det vigtigt, at man selv sørger for at sætte sig ind i de forskellige muligheder, og forstår hvilke typer virksomheder der investeres i.
Dertil findes der også ETF'er med forskellige formål. Nogle følger danske aktier, mens andre eksempelvis følger IT-aktier.
Vi har listet nogle af de mest populære op her.
XACT OMXC25
XACT OMXC25 følger det danske C25-indeks. Her følges markedet for de 25 mest omsatte danske aktier, som er noteret på Københavns Fondsbørs.
Selve C25-indekset bliver revideret to gange om året. Det sker i juni og december måned. Hvis der skulle være virksomheder, som opnår en større omsætning end nogen af de aktive virksomheder, erstattes disse med de mindste virksomheder i C25-indekset.
Man kan købe denne ETF hos de fleste populære børsmæglere, heriblandt Nordnet.
iShares Core S&P 500
iShares Core S&P 500 følger det amerikanske indeks S&P 500. Dette indeks repræsenterer de 500 førende virksomheder, og opfanger omkring 80 procent dækning af tilgængelig markedsværdi hos Exxon, Microsoft og Apple.
Når et indeks er så stort, benytter man Global Industry Classification Standards, forkortet GICS, som deler virksomhederne ind i sektorer, eksempelvis informationsteknologi, finans, energi, sundhed osv.
iShares Core S&P 500 er udbredt i hele verden, og forhandles hos de fleste børsmæglere, heriblandt Saxo.
iShares Global Clean Energy UCITS
iShares Global Clean Energy følger S&P Global Clean Energy Index så tæt som muligt. Som investor eksponeres man til de 30 største virksomheder, som repræsenterer ren energi.
I disse år snakkes der mere og mere om klimaet og verdens forbrug af ressourcer. Derfor er det blevet populært at investere i virksomheder, som gør en forskel for klimaet og energioptimerer.
Danske Invest Teknologi Indeks KL
Teknologi Indeks KL følger udviklingen på amerikanske teknologiaktier. Som investor får man udbytte hvert forår. Danske Invest er en del af Danske Bank koncernen, og derfor kan man købe sig ind nemt, hvis man i forvejen er kunde hos Danske Bank.
Du kan læse mere om Danske Invest Teknologi Indeks KL her.
Invester i ETF'er
Hvem har opfundet ETF?
Det var den amerikanske investor John C. Bogle, som har opfundet “Exchange-Traded Fund”. Den første officielle ETF kom nemlig fra The Vanguard Group, som John C. Bogle var administrerende direktør for.
Den idéelle investeringsstrategi for John C. Bogle var, at have tålmodighed og langsigtede investeringer, samt kortsigtede handlinger og reducerede omkostninger til aktiemæglere.
Dertil var en lang investeringslevetid, med formål for at geninvestere udbyttet også noget, som John C. Bogle benyttede som investeringsstrategi.
John C. Bogle's investeringsfilosofi kan opsummeres således.
“Hold op med at lede efter nålen i høstakken. Køb hele høstakken”John. C Bogle
Dette udsagn giver en god indikation på, hvad en ETF kan. Pointen er nemlig, at man i stedet for at bruge tidsressourcer på at undersøge unikke aktier og virksomheder, så er man efter udsagnet mere sikker ved at investere en lille smule i flere forskellige virksomheder. Med andre ord er en ETF "hele høstakken".
Fordele ved ETF'er
- Der er lave omkostninger løbende ved handler. Dertil er det også et billigere alternativ til investeringsforeninger, der typisk er dyrere.
- Der følges et indeks, i stedet for at forsøge at slå markedet - forvaltningsrisikominimering
- Høj likviditet, som gør det nemmere at investere eller sælge større beløb
- Der er et kæmpe udvalg, både brede og snævre fonde, som giver mulighed for eksponering mod bestemte områder.
Ulemper ved ETF'er
- Lagerbeskatning. Dette betyder, at man skal betale skat hvert år, såfremt man har opnået gevinst. Dertil kan man få fradrag hvert år, hvis man har lidt et tab. Man er altså skatteforpligtet, uanset om der er opnået realiseret gevinst eller ikke.
- De er noterede på udenlandske børser.
- Der handles med en anden valuta, og derfor kræves der veksling. (Dette bør ikke give øget valutarisiko)
Hvis du vil i gang med at investere i aktier, så har vi lavet en artikel "Sådan køber du dine første aktier" som du kan læse her.
Ofte stillede spørgsmål om ETF'er
Hvad står ETF for?
ETF står for Exchange Traded Funds
Hvad betyder S&P 500?
S&P 500 står for Standard & Poor's 500 indeks.