Krimi

Syv ud af ti danskere ønsker bedre digital beskyttelse

Danskerne er trætte af at føle sig som nemme ofre for digitale svindlere – nu kræver de mere kontrol over egne data.

Depositphoto.com
Depositphoto.com
Mikkel Preisler
Af Mikkel Preisler 21. april 2025

Danskerne føler sig i stigende grad utrygge på nettet. Nye tal viser, at syv ud af ti borgere nu efterspørger større beskyttelse af deres privatliv online ifølge en pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen.

Årsagen er en voksende frygt for it-kriminalitet, hvor identitetstyveri og datamisbrug truer den digitale tryghed.

Flere vil beskytte sig – men få gør noget

En ny undersøgelse fra Analyse Danmark, lavet for Ingeniørforeningen IDA, afslører, at 70 % af danskerne gerne vil gøre mere for at beskytte deres privatliv på internettet.

Det er en markant stigning fra 2023, hvor andelen lå på 64 %. Samtidig angiver 60 %, at de bekymrer sig for at blive ramt af identitetstyveri.

Men selvom viljen er til stede, halter handlingen efter. Kun hver fjerde anvender værktøjer som VPN, privat browsing eller anonyme browsere som Tor eller Brave.

Halvdelen ønsker anonymitet online, men mange ved slet ikke, hvordan de opnår det. Ifølge undersøgelsen har hver fjerde aldrig hørt om alternativer til de mest udbredte browsere.

Bekvemmelighed over sikkerhed

IDA’s it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg peger på en central udfordring: Vi vælger bekvemmelighed frem for sikkerhed.

Mange downloader apps, der kræver adgang til billeder, kontakter og kalender – selv når det ikke er nødvendigt.

Der findes redskaber, der sikrer en større grad af privatlivet på nettet, men det kræver, at vi er villige til at give afkald på en lille smule bekvemmelighed mod at opnå større sikkerhed,” siger han i pressemeddelelsen fra IDA.

Ifølge undersøgelsen læser kun 10 % af brugerne de betingelser, der følger med apps og tjenester, før de siger ja. Det efterlader en stor del af befolkningen sårbare over for virksomheder, der deler data med hundredvis af samarbejdspartnere.

Et politisk ansvar

Utrygheden stikker dybere end blot enkelte oplevelser med svindel. For mange danskere handler det om en generel mistillid til, hvad der sker med deres oplysninger.

Det er tankevækkende, at når regeringen vil øge trygheden, så handler det typisk om øget overvågning. Men det er mit indtryk, at mange danskere har en større frygt for at blive udsat for identitetstyveri eller svindel på nettet, som kan være ekstremt intimiderende,” siger Jørn Guldberg og efterlyser politisk fokus på borgernes digitale tryghed.

Vejen mod større digital sikkerhed

IDA opfordrer til mere oplysning om værktøjer og digitale vaner. Hvis flere kendte til for eksempel VPN-forbindelser, kunne mange danskere beskytte deres data langt bedre.

Den digitale verden udvikler sig konstant – og det gør truslerne også. Derfor er det nødvendigt, at både borgere og myndigheder tager ansvar for at styrke den digitale sikkerhed, så færre danskere ender som ofre for it-kriminalitet.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.