Efter mange og lange forhandlinger de seneste uger er et bredt flertal i Folketinget tilsyneladende nået til enighed om en politisk aftale om den såkaldte grønne trepart.
Ministeriet for Grøn Trepart har i hvert fald inviteret til pressemøde mandag klokken 10.15, hvor en aftale vil blive præsenteret.
Det er sket samme søndag, hvor Enhedslisten stemplede ud af forhandlingerne, fordi partiet ikke mente, at det var muligt at nå til enighed om en aftale, der efter partiets holdning var ansvarlig nok over for klima og vandmiljø.
Da Enhedslisten forlod forhandlingerne, fortsatte regeringen, Konservative, Radikale, SF og Liberal Alliance forhandlingerne. Det er dog uvist, om alle partierne er med i den aftale, der er indgået.
Det har været en bunden opgave for regeringen af nå frem til en politisk aftale, der udmønter en klimavenlig omstilling af landbruget ved at indføre afgifter på landbrugets kvælstofudledninger.
Det er en konsekvens af den aftale, man indgik sammen med blandt andre Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening i sommer, og som skal hjælpe til at indfri Danmarks 2030-klimamål.
Aftalen skal sammenlagt reducere de danske CO2-udledninger med mindst 1,8 millioner tons i 2030.
Flere medier har fortalt, at regeringen på det seneste skulle have rykket sig i forhandlingerne og skærpet kravene til landmændenes kvælstofreduktioner.
Foruden kravene til landmændenes kvælstofreduktioner indebærer den grønne trepart også, at der skal rejses 250.000 hektar ny skov og etableres yderligere fem naturnationalparker.
Tilsvarende skal omkring 140.000 hektar lavbundsjorde udtages og ikke længere dyrkes.
Kilde: /ritzau/