Andre nyheder

fre, 22 nov 2024

Olielande kæmper hårdnakket for at udvande historisk COP-aftale

Saudi-Arabiens forhandler, Khalid Almehaid, kæmper mod den fossile udfasning på klimatopmøde.
Rafiq Maqbool/Ritzau Scanpix Saudi-Arabiens forhandler, Khalid Almehaid, kæmper mod den fossile udfasning på klimatopmøde.

Da verdenssamfundet sidste år kunne præsentere den første COP-aftale nogensinde om at bevæge verden væk fra fossile brændstoffer, blev det beskrevet som et historisk øjeblik.

Men nu kan vingesuset stilne af. På dette års klimatopmøde kan aftalen resultere i et tilbageskridt for omstillingen væk fra kul, olie og gas.

En koalition af 22 arabiske lande samt udviklingslande som Uganda kæmper hårdnakket for at udfase aftalens ambitioner, og de nægter pure at underskrive en aftale, der vil udfase de fossile brændsler – selv om det blev besluttet sidste år.

- Den arabiske gruppe vil ikke acceptere nogen tekst, der rammer specifikke sektorer, inklusive fossile brændstoffer, lyder det fra en talsperson ifølge nyhedsbureauet AFP.

Modstanden mod resultaterne fra sidste år vækker bekymring i de vestlige delegationer.

EU og Danmark slår hårdt igen

- Det er den store knast, og det er hovedrystende, at vi skal genstarte de diskussioner, vi havde sidste år, sagde klimaminister Lars Aagaard (M) torsdag.

- Det er en rimelig hård linje, vi har der.

Der kan dog være grund til at tage oliemeldinger og bekymringer med et gran salt.

Det vurderer Jens Mattias Clausen, ansvarlig for COP-forhandlingerne hos tænketanken Concito.

Han har tidligere været rådgiver i den danske delegation, og han ser til en vis grad meldingen fra de arabiske lande som retorik.

Det er Saudi-Arabien, der fører an i meldingen.

- Og de har en dårlig vane med at tale på vegne af den arabiske gruppe uden at spørge de andre lande, om de er enige.

Gruppen tæller eksempelvis Emiraterne, som sidste år var vært for beslutningen om fossil udfasning, og de vil formentlig gerne holde fast i den diplomatiske sejr, det var.

Det skal dertil huskes, at aftalen fra sidste år ikke annulleres, bare fordi ordet fossile brændstoffer ikke fremgår af dette års tekst.

Forhandlerne kan derfor lave nogle ordlege i de sidste timer, der bevarer ambitionerne.

- Det kan godt være, at man ikke nævner det på præcis den måde, Saudi-Arabien ikke vil have, men så længe man genbekræfter det, man aftalte sidste år, betyder det, at man stadig har en aftale om at udfase fossile brændstoffer, siger Jens Mattias Clausen.

- Det kan man ikke bare fjerne igen, for det er besluttet.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Danske unge får 15 millioner til Europa-rejser Regeringen har lørdag lanceret EuropaPuljen. Puljen skal bidrage til forståels... Læs mere
Ministre vil have Google til at stoppe eksperiment i Danmark Google har igangsat et tiltag, hvor danskere ikke kan søge nyhedsartikler frem ... Læs mere
Justitsministeren takker nej til kongelig orden Imens en række socialdemokrater i den seneste tid har modtaget ordener, siger j... Læs mere
EU godkender kæmpe amerikansk Novo-opkøb Novo Nordisk er kommet et skridt nærmere på at foretage amerikansk opkøb. Det... Læs mere
Zelenskyj: Andet bidrag af danske F-16-kampfly er kommet til Ukraine Den ukrainske præsident udtrykker sin taknemmelighed over for hele den danske n... Læs mere