Landbrug

fre, 20 sep 2024

EU har godkendt dansk afgift ved halekupering af smågrise

Fødevareminister Jacob Jensen er her på vej til et samråd på Christiansborg i februar 2023. Et tiltag fra hans dyrevelfærdsaftale fra februar i år kan nu indføres fra 1. januar efter EU-Kommissionen har godkendt det. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fødevareminister Jacob Jensen er her på vej til et samråd på Christiansborg i februar 2023. Et tiltag fra hans dyrevelfærdsaftale fra februar i år kan nu indføres fra 1. januar efter EU-Kommissionen har godkendt det. (Arkivfoto).

EU-Kommissionen har godkendt en dansk afgiftsordning, så landmænd, der ønsker at kupere deres grises haler, fra 1. januar 2025 skal betale for det.

Afgiften var en del af en bred politisk aftale om dyrevelfærd fra februar, som fødevareminister Jacob Jensen (V) stod bag.

Jacob Jensen forsøger nu at reducere halekupering af smågrise, hvor en del af halen klippes af, ved at give landmændene et incitament til ikke at halekupere, men i stedet forbedre forholdene for grisene.

For de penge, som fra årsskiftet skal betales ved halekupering, kommer til at gå til forebyggende foranstaltninger hos de landmænd, der ikke klipper dele af deres grises hale af.

Halekupering forebygger nemlig, at grisene bider hinanden i halerne.

- Det er sådan, at hvis grisene går sammen, så vil der være en risiko for, at de bider hinanden i halen. Det er derfor, at mange landmænd halekuperer deres smågrise for at undgå infektion og dermed smerte i halen, siger Jacob Jensen.

Halebid skal nu undgås ved eksempelvis at skabe mere plads hos grisene, intensivere tilsynet og give grisene adgang til halm og rodemateriale.

I dag er det omkring 95 procent af alle grise, der er halekuperet i Danmark. Selv om det kun er tilladt under særlige omstændigheder, hvor landmanden har vurderet og dokumenteret, at det virkelig er nødvendigt.

- Vi har en ambition om med den her model, at vi fordobler årligt det antal grise, der ikke skal halekuperes - sådan at når vi kommer hen i 2028, vil vi så se i omegnen af fire millioner smågrise, der ikke bliver halekuperet, hvilket de ellers ville være blevet, siger Jacob Jensen.

1. januar i år var den danske svinebestand på 11 millioner ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Da afgiftsmodellen blev vedtaget i februar, var det ikke til jubel hos Danske Svineproducenters formand, Jeppe Bloch Nielsen.

- Vi halekuperer ikke for sjov. Der er ingen landmænd med respekt for sig selv, der synes, at det er sjovt at klippe halen af en gris.

- Vi gør det, fordi alternativet kan være værre, sagde Jeppe Bloch Nielsen.

Han mente, at halekupering var et forholdsvist lille indgreb i forhold til de gener, smågrisene risikerer efter et halebid, hvor der let kan gå infektion i såret.

Afgiftsmodellen er finansieret ved en forhøjelse af produktionsafgiften på grise.

I den politiske aftale fra februar er det indskrevet, at hvis afgiftsmodellen har den ønskede effekt, så skal det vurderes, om modellen kan anvendes til at "løse andre dyrevelfærdsmæssige udfordringer".

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Fordelingen af statslige arbejdspladser i landet er uændret Vi er ikke nået i mål med at skabe bedre balance i fordelingen af statslige ar... Læs mere
Konservative vil have domstole til at smide kriminelle ud af boliger For at ramme bandemedlemmer hårdere skal domstole kunne smide kriminelle ud af ... Læs mere
Økonomista udvider ejerkredsen med Media Group Danmark Pengemagasinet Økonomista, der fokuserer på at formidle økonomi til kvinder, ... Læs mere
Lundbeck får fingre i epilepsi-middel med milliardopkøb i USA Lundbecks amerikanske opkøb på 17 milliarder kroner vil være selskabets stør... Læs mere
Vermund skifter kreds trods titel af stemmesluger i Sydjylland Pernille Vermund går efter at blive spidskandidat for LA i Sjællands Storkreds... Læs mere