Landbrug

ons, 03 jul 2024

Med jordkøb og ny skov vil Heunicke redde Vejle Fjord i 2027

Vejle Fjord er en af de fjorde, der er udpeget som særlig indsatsfjord. Det er en kendt sag, at det står skidt til med vandmiljøet her. (Arkivfoto).
James Brooks/Ritzau Scanpix Vejle Fjord er en af de fjorde, der er udpeget som særlig indsatsfjord. Det er en kendt sag, at det står skidt til med vandmiljøet her. (Arkivfoto).

Randers Fjord, Vejle Fjord og Faaborg Fjord er nogle af de i alt 20 fjorde, hvor vandmiljøet ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) skal være markant forbedret i 2027.

Konkret skal der opkøbes jord, plantes skov, udtages lavbundsjorde og anlægges vådområder omkring fjordene, så de om tre år kan komme i såkaldt god økologisk stand.

Ministeren sætter nu altså navne på fjordene i planen, der er en udløber af den grønne trepart, der landede i juni.

Fjordene er ramt af fedtemøg og iltsvind, og fisk og planter er døde, siger Magnus Heunicke, der påpeger, at 95 procent af vandområderne i Danmark er i dårlig stand:

- Det er et kollaps mange steder med udbredt iltsvind og liv, der er fuldstændig forsvundet, siger ministeren.

Heunicke påpeger, at der kan gå længere tid end til 2027, før man vil se hele forskellen i fjordene. Men der "bliver sat prop i", når det kommer til kvælstofudledningen, som han udtrykker det.

Der skal laves opkøb af jord omkring fjordene allerede i år, siger Heunicke.

- Det er store jorde, hvor vi ikke længere skal have den intensive landbrugsproduktion. De skal gives tilbage til naturen, siger Magnus Heunicke.

Med den grønne trepart blev der oprettet en arealfond med 40 milliarder i, og de penge skal gå til indsatsen.

Det er et EU-mål i vandrammedirektivet, at fjordene skal være i god stand i 2027.

Magnus Heunicke har selv tidligere indrømmet, at det ikke er realistisk at leve helt op til det mål. I så fald skulle den sidste tredjedel af fjordene også med. Her er situationen altså så grel, at det ikke kan lade sig gøre.

Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, mener, at det er helt illusorisk at tro, at man så hurtigt - i 2027 - kan rette op på vandmiljøet i danske fjorde.

Det tager et årti eller længere, siger han.

- Regeringer og politikere er valgt på den korte bane. Så de skal se ud, som om de er handlekraftige. Det harmonerer dårligt med de langsigtede indsatser, som er nødvendige.

Han kalder iltsvindet for et globalt problem. Det ses i alt fra Mississippi-floden til Den Engelske Kanal.

Han påpeger dog, at de danske metoder til at forbedre vandmiljøet er fornuftige nok.

Magnus Heunicke føler sig dog overbevist om, at det kan lykkes. Der er både politisk vilje og økonomi til at gøre noget ved sagen nu, påpeger ministeren.

- Det koster selvfølgelig penge, når det er jorde, der ejes. Men det kræver, at Folketinget er med. Der skal bevilges hjemmel, siger Magnus Heunicke.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Norwegian-overskud skrumper trods omsætningsfremgang Norwegian øgede omsætningen med 36 procent i andet kvartal i år. Nettoresulta... Læs mere
Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for tu... Læs mere
Faldende inflation i USA kan betyde lavere rente på danske boliglån Inflationen i USA er faldet fra 3,3 procent til 3,0 procent fra maj til juni, og... Læs mere
Danmark skal bidrage til en million angrebsdroner til Ukraine Koalitionen ledet af Letland, Storbritannien og Ukraine skal sikre en million an... Læs mere
Sommerhuspriserne når højeste niveau i 13 år Ifølge Boligsidens markedsindeks var sommerhuspriserne i juni på deres højest... Læs mere