Landbrug

ons, 03 jul 2024

Med jordkøb og ny skov vil Heunicke redde Vejle Fjord i 2027

Vejle Fjord er en af de fjorde, der er udpeget som særlig indsatsfjord. Det er en kendt sag, at det står skidt til med vandmiljøet her. (Arkivfoto).
James Brooks/Ritzau Scanpix Vejle Fjord er en af de fjorde, der er udpeget som særlig indsatsfjord. Det er en kendt sag, at det står skidt til med vandmiljøet her. (Arkivfoto).

Randers Fjord, Vejle Fjord og Faaborg Fjord er nogle af de i alt 20 fjorde, hvor vandmiljøet ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) skal være markant forbedret i 2027.

Konkret skal der opkøbes jord, plantes skov, udtages lavbundsjorde og anlægges vådområder omkring fjordene, så de om tre år kan komme i såkaldt god økologisk stand.

Ministeren sætter nu altså navne på fjordene i planen, der er en udløber af den grønne trepart, der landede i juni.

Fjordene er ramt af fedtemøg og iltsvind, og fisk og planter er døde, siger Magnus Heunicke, der påpeger, at 95 procent af vandområderne i Danmark er i dårlig stand:

- Det er et kollaps mange steder med udbredt iltsvind og liv, der er fuldstændig forsvundet, siger ministeren.

Heunicke påpeger, at der kan gå længere tid end til 2027, før man vil se hele forskellen i fjordene. Men der "bliver sat prop i", når det kommer til kvælstofudledningen, som han udtrykker det.

Der skal laves opkøb af jord omkring fjordene allerede i år, siger Heunicke.

- Det er store jorde, hvor vi ikke længere skal have den intensive landbrugsproduktion. De skal gives tilbage til naturen, siger Magnus Heunicke.

Med den grønne trepart blev der oprettet en arealfond med 40 milliarder i, og de penge skal gå til indsatsen.

Det er et EU-mål i vandrammedirektivet, at fjordene skal være i god stand i 2027.

Magnus Heunicke har selv tidligere indrømmet, at det ikke er realistisk at leve helt op til det mål. I så fald skulle den sidste tredjedel af fjordene også med. Her er situationen altså så grel, at det ikke kan lade sig gøre.

Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, mener, at det er helt illusorisk at tro, at man så hurtigt - i 2027 - kan rette op på vandmiljøet i danske fjorde.

Det tager et årti eller længere, siger han.

- Regeringer og politikere er valgt på den korte bane. Så de skal se ud, som om de er handlekraftige. Det harmonerer dårligt med de langsigtede indsatser, som er nødvendige.

Han kalder iltsvindet for et globalt problem. Det ses i alt fra Mississippi-floden til Den Engelske Kanal.

Han påpeger dog, at de danske metoder til at forbedre vandmiljøet er fornuftige nok.

Magnus Heunicke føler sig dog overbevist om, at det kan lykkes. Der er både politisk vilje og økonomi til at gøre noget ved sagen nu, påpeger ministeren.

- Det koster selvfølgelig penge, når det er jorde, der ejes. Men det kræver, at Folketinget er med. Der skal bevilges hjemmel, siger Magnus Heunicke.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Langt flere end ventet er på seniorpension Ordningen for seniorpension er langt mere populær end ordningen for Arne-pensio... Læs mere
Novo Nordisk ramt af største aktienedtur siden 2002 Skuffende data for vægttabsmidlet Cagrisema sendte Novo Nordisk-aktien ned med ... Læs mere
Grønlands regering skal udpege kandidat som arktisk ambassadør Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ser frem til at kunne udnævne en ark... Læs mere
Analytiker om kursreaktion: Novo er stadig konkurrencedygtige Den voldsomme kursreaktion på Novos seneste forskningsresultater kan være en o... Læs mere
Tur over mulig bro mellem Als og Fyn vil tage syv minutter i bil Det vil koste 22 milliarder kroner at anlægge en fast forbindelse mellem Als og... Læs mere