Forsvaret slipper nu fremover for at bruge millioner af kroner på kunstnerisk udsmykning på kaserner, flyvestationer og andre statslige byggerier.
Med en "helt ekstraordinær ordning" undtages forsvarsområdet fra statens kunstcirkulære i forsvarsforligsperioden fra 2024 til 2033. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.
- Forsvarets bygninger skal være en god ramme for soldaternes løsning af opgaverne og trivsel. Men jeg har forståelse for den kritik, der har været rejst blandt soldaterne om hellere at prioritere midler til bedre bygninger frem for ekstra kunstnerisk udsmykning.
- Derfor glæder det mig, at forsvarschefen har fået som opdrag af forligskredsen, at de sparede midler ved at undtage Forsvaret fra kunstcirkulæret skal udmøntes til personelnære tiltag, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.
Det nuværende kunstcirkulære for udsmykning af statsligt byggeri trådte i kraft i 2004 og betyder, at i forbindelse med statsligt byggeri skal der afsættes et beløb til kunstnerisk udsmykning. Beløbet skal svare til 1,5 procent af håndværkerudgifterne.
Derfor har Forsvarsministeriets koncern anvendt omkring 15 millioner til kunst de seneste ti år.
Og det beløb stod til at stige de kommende år på grund af "de investeringer, som Forsvaret står over for som følge af opbygningen af Forsvaret".
Der vil dog stadig ske kunstnerisk udsmykning af Forsvarets nybyggeri og ombygninger, lyder det i meddelelsen.
Det skal nu gøres "i samarbejde med de lokale brugere", så det understøtter ønsker og behov.
Tilbage i november 2023 varslede Troels Lund Poulsen, at kunstcirkulæret kunne stå for skud på Forsvarsministeriets område. Det skulle drøftes i forsvarsforligskredsen.
Dengang lød det fra Dansk Folkeparti, at kunstcirkulæret skulle væk straks.
- Der er ingen grund til at bruge skattekroner på den slags, når vi mangler krudt og kugler, sagde forsvarsordfører Alex Ahrendtsen (DF), der mente, at kunstcirkulæret eksistens er at "gøre grin med soldaterne".
Kilde: /ritzau/