Militær

man, 10 jun 2024

Forsvarsministeriet får skarp kritik for indkøbskaos

De Konservatives Mette Abildgaard er formand for Statsrevisorerne, der har set på indkøb på Forsvarsområdet. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix De Konservatives Mette Abildgaard er formand for Statsrevisorerne, der har set på indkøb på Forsvarsområdet. (Arkivfoto).

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriet, fordi materielanskaffelser ikke er gennemført til tiden.

- Dette kan have negative konsekvenser for Forsvarets opgaveløsning. En forsinkelse kan blandt andet medføre, at Forsvaret i en kortere eller længere periode ikke kan løse bestemte opgaver eller kan blive nødsaget til at bruge slidt materiel, skriver Statsrevisorerne mandag.

Kritikken gælder 20 anskaffelser til en værdi af 11 milliarder kroner i perioden 2018-2023. Det er Rigsrevisionen, der har undersøgt sagen, og efterfølgende er Statsrevisorerne altså kommet med en kritik.

Statsrevisorerne kritiserer også, at det er uklart, om anskaffelserne af det pågældende materiel er sket inden for den korrekte økonomiske ramme, som Folketingets Finansudvalg har tiltrådt.

I gennemsnit var anskaffelserne forsinket med fire et halvt år, og desuden har Forsvarsministeriet ved 11 af anskaffelserne ikke gennemført en markedsundersøgelse.

Formand for Statsrevisorerne, den konservative Mette Abildgaard, siger på et pressemøde om sagen, at det handler om danskernes sikkerhed.

- Det gør det, for når man skal anvende 190 milliarder over de kommende ti år, skal vi kunne føle os sikre på, at det bliver gjort korrekt, at Folketinget bliver fuldt oplyst, at vi får det bestilte materiel, og at det kommer inden for den tidshorisont, vi har besluttet, siger hun.

Mette Abildgaard siger desuden, at hun er bekymret for den fremtidige indkøbsproces. Men Statsrevisorerne roser dog, at der ser ud til at være mere politisk fokus på problemstillingen.

Statsrevisorerne opererer med forskellige grader af kritik. Skarp kritik er den næstmest alvorlige på skalaen.

Kritikken gælder for den sidste forligsperiode på forsvarsområdet, hvor der var store problemer med indkøb og opbygning af den lovede brigade med tusindvis af soldater, som omtales som "hærens knytnæve" og skulle have været klar for længst. Den er et løfte til Nato.

Siden er indgået et nyt forlig, som Statsrevisorerne vil følge tæt. Men også i det nye forlig har der været problemer med indkøb.

Eksempelvis er det kommet frem, at der med et indkøb af nyt artilleri fra den israelske virksomhed Elbit er dukket en ekstraregning op, ligesom der er forsinkelse på, hvornår det kan tages i brug.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ser med stor alvor på den omfattende kritik af Forsvarsministeriet. Han erkender, at forløbene omkring anskaffelse af materiel ikke har været tilfredsstillende.

I en pressemeddelelse fra ministeriet påpeger han, at der allerede er igangsat en analyse af organisationen og opgaveporteføljen hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

- Det er et område, jeg har stort fokus på, udtaler Troels Lund Poulsen.

Den analyse forventes færdig i midten af 2024.

Han har tidligere flere gange nævnt, at der skal følges godt med i økonomien, særligt taget i betragtning af de enorme investeringer, der er blevet lavet og skal laves i Forsvaret.

I maj sagde han, at skiftende forligskredse, skiftende forsvarsministre, skiftende departementschefer og skiftende forsvarschefer har en del af ansvaret, blandt andet når det gælder økonomien.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Minister: Elbit-sagen kan resultere i fyringer En mulig sammenhæng mellem forlig med israelske Elbit og køb af artilleri kort... Læs mere
Advokatundersøgelse kritiserer fejl i Elbit-sagen Undersøgelse af Elbit-sagen kritiserer Forsvarsministeriet og dets Materiel- og... Læs mere
Lundbeck sætter fart pÃ¥ salg af medicin mod skizofreni og migræne Væksten hos danske Lundbeck tager et nøk op i tredje kvartal, hvor salget er Ã... Læs mere
EL er ude af sundhedsforhandlinger og kalder regeringen arrogant Sundhedsordfører Peder Hvelplund forstår ikke, hvorfor Enhedslisten må forlad... Læs mere