Militær

tir, 18 jun 2024

Indkøb fra allierede skal understøtte F-16-donationer

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lavet aftaler med allierede lande om indkøb og donationer til gavn for Ukraine. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lavet aftaler med allierede lande om indkøb og donationer til gavn for Ukraine. (Arkivfoto).

Danmark er klar med den 19. donationspakke til Ukraine, og den indebærer en række forskellige aftaler med allierede lande om indkøb og donationer fra deres forsvarsindustrier til gavn for det krigsramte land.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Forsvarsministeriet oplyser uddybende til Ritzau, at ministeriet ikke kan oplyse, præcis hvor mange danske kroner der er købt ind for.

Indkøbene drejer sig blandt andet om materiel til understøttelse af Danmarks donationer af F-16-fly, hvoraf regeringen håber at kunne levere de første over sommeren.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har tirsdag rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn om sagen.

Der er i tidligere donationspakker reserveret 1,2 milliarder kroner til donationer igennem ukrainsk forsvarsindustri.

Investeringerne i den ukrainske forsvarsindustri ventes at gå i gang i løbet af sommeren, oplyser Troels Lund Poulsen på et pressemøde om donationspakken.

Danmark vil blive det første land til at investere direkte i ukrainske forsvarsvirksomheder.

- Det bliver historisk, siger han.

Ifølge Forsvarsministeriets pressemeddelelse er der nu skabt nogle rammer, der gør, at Danmark med de penge hurtigt kan imødekomme de behov, der måtte være for Ukraine.

Pengene kommer fra Ukrainefonden, hvor der i årene 2023-2028 er afsat knap 65 milliarder kroner til at støtte Ukraine militært. Af det beløb er lidt over 45 milliarder kroner allerede afsat til donationer og investeringer i perioden.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere