Alternativet trækker sig onsdag fra forhandlingerne om den grønne trepart, fordi det har været en "dybt problematisk" og "udemokratisk" proces.
Partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, finder det acceptabelt, at der ikke var noget at forhandle om på et møde med trepartsminister Jeppe Bruus (S) tirsdag.
- Processen har været dybt problematisk set fra et politisk standpunkt.
- Den har været dybt udemokratisk. Jeg er med på, at regeringen har flertal, og at de sådan set kan gøre, hvad de vil. Men det er jo vanvittigt, at der ikke har været et større politisk forhandlingsforløb, siger Franciska Rosenkilde.
Den grønne trepart er en aftale indgået mellem regeringen, Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Initiativerne i aftalen skal vedtages i Folketinget for at blive til virkelighed. I sidste uge inviterede Jeppe Bruus de første partier til indledende møde om den politiske aftale.
Anledningen til treparten var, at regeringen vil indføre en CO2-afgift i landbruget. Det ledte siden til en trepartsproces.
Treparten præsenterede før sommeren en aftale, hvor overskrifterne var en arealfond på 40 milliarder kroner, så 15 procent af landbrugsjorden kan tages ud, og skov kan etableres.
Da aftalen om den grønne trepart blev præsenteret i juni, betonede parterne bag, at den var balanceret ned til det mindste komma.
Lars Løkke Rasmussen, der som formand for Moderaterne var med til at forhandle aftalen færdig, betonede, at Folketinget ikke kunne forvente at pille meget ved aftalens indhold.
- Jeg synes, det er fint nok, at man inddrager nogle relevante organisationer. Men der må jo stadig være rum for en politisk forhandling, og det har der ikke været her, siger Franciska Rosenkilde.
Alternativet mener, at aftalen er alt for uambitiøs. CO2-afgiften på landbruget er for lav, og der mangler et "endeligt opgør" med produktionen af animalske fødevarer.
Positivt er det dog ifølge Franciska Rosenkilde, at regeringen har valgt, at flere grønne problemer - med klima, natur og biodiversitet - løses samtidig.
Kilde: /ritzau/