Miljø

tir, 09 jul 2024

Klimafoder kan blive krav trods mangel på viden om dyrevelfærd

Jacob Jensen (V), som er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, mener, at det er forsvarligt at bruge Bovaer i foder til konventionelle køer, selvom der ifølge forskere mangler viden om dyrevelfærden. (Arkivfoto).
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Jacob Jensen (V), som er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, mener, at det er forsvarligt at bruge Bovaer i foder til konventionelle køer, selvom der ifølge forskere mangler viden om dyrevelfærden. (Arkivfoto).

Fra årsskiftet skal alle konventionelle malkekøer have tilsat et særligt klimaoptimerende stof til deres foder.

Det lægger Miljøministeriet op til i et udkast til en bekendtgørelsesændring, som blev sendt i høring i maj, skriver Dagbladet Information.

Men blandt andre Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at konsekvenserne for dyrevelfærd er undersøgt godt nok.

Sophie Hastrup Christensen, der er landbrugspolitisk chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, siger til Information, at de er bange for, at det er et forsøg på at tilpasse en ko til et system, hvor den både skal yde meget og være klimavenlig.

Konkret handler det om stoffet Bovaer, som skal mindske køernes udledning af metan.

Lene Munksgaard, der er professor emerita i dyrevelfærd på Aalborg Universitet, er bekymret over, at der i nogle forsøg er sket en reduktion i mængden af foder, som køerne optager.

- Det kan skyldes, at køerne føler ubehag, fordi der dannes mere gas i vommen, men det er det, man ikke ved med sikkerhed, siger hun til Dagbladet Information.

Ifølge Information har Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri tidligere erkendt, at man mangler viden på området.

Ud over Bovaer vil landmændene også få lov til at fodre med en øget mængde af fedt.

Men det bekymrer også Dyrenes Beskyttelse ifølge Information, da forskning viser, at det giver en øget risiko for stofskiftesygdomme hos køerne.

Information har spurgt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) om en kommentar.

I den kommentar skriver ministeren, at Bovaer er godkendt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. Ifølge Information mener han, at det er forsvarligt at bruge stoffet ud fra den nuværende viden.

Information har også spurgt miljøminister Magnus Heunicke (S) om en kommentar. Han henviser til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Kilde: /ritzau/

Andre læser også

Manglende efterspørgsel er den største hæmsko for industrien Erhvervslivet ser fortsat på fremtiden med forsigtig optimisme, selv om humøre... Læs mere
Højere fragtrater sender omsætning i DSV op men overskud falder Uro i Det Røde Hav har sendt fragtrater og DSV's omsætning op. Men indtjening ... Læs mere
Lego-konkurrent øger overskuddet i andet kvartal Mattel landede et overskud på cirka 410 millioner kroner i årets andet kvartal... Læs mere
Politikere får kritik for at bygge smukt i stedet for praktisk Sygehuse bygges med for meget fokus på form og for lidt på funktion, viser eva... Læs mere
Cloudløsning og søgefunktion løfter Alphabets regnskab Googles moderselskab, Alphabet, havde en omsætning på 84,7 milliarder dollar i... Læs mere