Klimaminister Lars Aagaard (M) tog til FN’s generalforsamling i New York City for at afsøge landingsbaner for et nyt mål om højere klimafinansiering til fattige lande forud for det kommende klimatopmøde.
Men på vejen hjem fra generalforsamlingens utallige møder er det udfordringerne, der presser sig på.
Pengekasserne i de vestlige lande står ikke på vid gab.
- Situationen i Ukraine spiller ind. De europæiske landes budgetter er pressede. Og så kan man mærke, at man står foran et valg i USA, siger Lars Aagaard.
På klimatopmødet COP29 i Baku, Aserbajdsjan, skal der indgås aftale om et nyt og større mål for klimabistand til fattige lande.
Her er USA en afgørende spiller, der står hårdt i forhandlingerne for at undgå en for stor regning, når penge skal omfordeles fra rige til fattige lande.
Situationen i USA forud for det kommende valg kan lamme forarbejdet.
- Der er en usikkerhed om hvor, USA går hen på bagkant af valget, siger Lars Aagaard.
- Det vil sige, at man ikke får meget klare positioner ud af de amerikanere, vi har talt med, siger Lars Aagaard.
Klimatopmødet begynder officielt den 11. november. Men allerede siden afslutningen på sidste års COP28 i Dubai har landenes klimaforhandlere og ministre mødtes for at forberede forhandlingsforløbet.
Målet om en større klimafinansiering kan indrettes på flere forskellige måder. Flere lande inklusiv Danmark har arbejdet for, at der også skabes nye finansieringsmetoder udover den rene gavebistand.
Her kan modeller for privat kapital og lån bidrage til at rejse nok penge til, at de fattigste lande kan få hjælp til at modstå de klimaforandringer, de rammes hårdest af.
Lars Aagaard understreger, at intet er klart endnu, selvom arbejdet har stået på længe.
- Det er dog også meget naturligt i et forhandlingsforløb, at det tit er sådan, at kompromisernes først kan indgås, når man nærmer sig målstregen, siger han.
Kilde: /ritzau/