Nyheder

tor, 15 jun 2023

Canada bryder med Kinas alternative verdensbank

FILES-CHINA-DIPLOMACY-FINANCE (Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix)

Canadas regering har brudt sine forbindelser til den kinesiske bank Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank (AIIB), som beskyldes for at være domineret af det kinesiske kommunistparti.

Banken omtales som Kinas alternativ til Verdensbanken. Men bankens nu tidligere globale kommunikationsdirektør Bob Pickard siger, at det kinesiske kommunistparti dominerer med et fokus på dets politiske interesser.

Den 58-årige Bob Pickard har fremsat de opsigtsvækkende beskyldninger, efter at han trådte tilbage fra sin toppost tidligere i denne uge.

Han siger til nyhedsbureauet AFP, at han har forladt Kina i en fart, da han frygter for sin personlige sikkerhed.

Talspersoner for Kinas kommunistparti kalder beskyldningerne grundløse.

I Tokyo udtaler Pickard, at banken "tjener Kinas interesser", og at det kinesiske kommunistparti har en unødigt dominerende indflydelse over hvert eneste aspekt af bankens operationer.

- Det er en ressource for Kinas geopolitiske mål. Det er en bank, som skal tjene Kinas interesser, siger han.

Banken har især spillet en vigtig rolle omkring store projekter, der er knyttet til Kinas omfattende "Belt and Road"-initiativ - "den nye silkevej".

Den nye silkevej er en langsigtet og kontroversiel plan om at genoprette handelsvejen mellem Kina og Europa via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

I Vesten er der kritik af det gigantiske projekt. Det kinesiske kommunistparti er blevet beskyldt af USA og EU for at gøre brug af "udnyttelse og tvang" i projektet. Politiske ledere i EU anser det for at være en mulig "gældsfælde".

Kinas præsident, Xi Jinping - den mest magtfulde leder i landet siden Mao Zedong, har givet "Belt and Road"-initiativet en central plads i kommunistpartiets langsigtede og geopolitiske planer.

I Beijing siger udenrigsministeriets talsmand Wang Wenbin, at AIIB hylder principper om åbenhed og transparens og har ansatte fra 65 forskellige lande.

106 lande har samarbejdet med banken. Antallet er nu reduceret til 105 efter Canadas udmeldinger.

USA samarbejder ikke med banken - på grund af bekymringer omkring manglende åbenhed.

Pickard siger, at banken har en ledelse udadtil, men at det er partiet, som er styrende. I marts 2022 fik han besked på "at holde sig i skindet over for alle partimedlemmer ... fordi de er magtfulde."

/ritzau/AFP

Andre læser også

SAS øger indtjening i juni - men analytiker spÃ¥r sværere marked SAS tjente flere penge i juni end i maj. Men prisfølsomme forbrugere skaber svÃ... Læs mere
USA kommer med gode økonomiske tal efter skidt dag for tech-aktier Bnp-vækst på 2,8 procent i andet kvartal i USA er godt for både Danmark og de... Læs mere
Skønhedsprodukter driver vækst hos forbrugergigant Unilever ender efter første halvår med et overskud på fire milliarder euro, v... Læs mere
På visse øer stiger beskæftigelsen op mod 15 procent om sommeren På Læsø, Samsø og Bornholm stiger beskæftigelsen om sommeren. Oplevelseserh... Læs mere
Højere omkostninger tager bid af snarlig SAS-ejers driftsoverskud AirFrance-KLM ender efter andet kvartal med et driftsoverskud, der er 220 millio... Læs mere