Nyheder

tor, 15 jun 2023

Canada bryder med Kinas alternative verdensbank

FILES-CHINA-DIPLOMACY-FINANCE (Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix)

Canadas regering har brudt sine forbindelser til den kinesiske bank Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank (AIIB), som beskyldes for at være domineret af det kinesiske kommunistparti.

Banken omtales som Kinas alternativ til Verdensbanken. Men bankens nu tidligere globale kommunikationsdirektør Bob Pickard siger, at det kinesiske kommunistparti dominerer med et fokus på dets politiske interesser.

Den 58-årige Bob Pickard har fremsat de opsigtsvækkende beskyldninger, efter at han trådte tilbage fra sin toppost tidligere i denne uge.

Han siger til nyhedsbureauet AFP, at han har forladt Kina i en fart, da han frygter for sin personlige sikkerhed.

Talspersoner for Kinas kommunistparti kalder beskyldningerne grundløse.

I Tokyo udtaler Pickard, at banken "tjener Kinas interesser", og at det kinesiske kommunistparti har en unødigt dominerende indflydelse over hvert eneste aspekt af bankens operationer.

- Det er en ressource for Kinas geopolitiske mål. Det er en bank, som skal tjene Kinas interesser, siger han.

Banken har især spillet en vigtig rolle omkring store projekter, der er knyttet til Kinas omfattende "Belt and Road"-initiativ - "den nye silkevej".

Den nye silkevej er en langsigtet og kontroversiel plan om at genoprette handelsvejen mellem Kina og Europa via kæmpemæssige investeringer i jernbaner, havne, veje og anden infrastruktur.

I Vesten er der kritik af det gigantiske projekt. Det kinesiske kommunistparti er blevet beskyldt af USA og EU for at gøre brug af "udnyttelse og tvang" i projektet. Politiske ledere i EU anser det for at være en mulig "gældsfælde".

Kinas præsident, Xi Jinping - den mest magtfulde leder i landet siden Mao Zedong, har givet "Belt and Road"-initiativet en central plads i kommunistpartiets langsigtede og geopolitiske planer.

I Beijing siger udenrigsministeriets talsmand Wang Wenbin, at AIIB hylder principper om åbenhed og transparens og har ansatte fra 65 forskellige lande.

106 lande har samarbejdet med banken. Antallet er nu reduceret til 105 efter Canadas udmeldinger.

USA samarbejder ikke med banken - på grund af bekymringer omkring manglende åbenhed.

Pickard siger, at banken har en ledelse udadtil, men at det er partiet, som er styrende. I marts 2022 fik han besked på "at holde sig i skindet over for alle partimedlemmer ... fordi de er magtfulde."

/ritzau/AFP

Andre læser også

Frederiksen satser på snarlig aflivning af rygter om EU-job Mette Frederiksen (S) mødes mandag med EU-regeringschefer. Hun håber på hurti... Læs mere
Bødskov vil undgå containerkirkegårde i havet med skærpede krav Før jul tabte et Mærsk-skib 46 containere i Nordsøen. Nu vil erhvervsminister... Læs mere
Fem milliarder skattekroner er på vej tilbage til boligejere I alt 11,3 milliarder kroner skal retur til boligejere, der har betalt for meget... Læs mere