Nyheder

tir, 09 maj 2023

Detailanalytiker: Andre vil kopiere Lidls farvel til tobak

Nyt design på tobakspakker og cigaretter (Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Det kan sprede sig som ringe i vandet, at Lidl gør klar til at fjerne tobaksvarer helt fra discountkædens hylder. Det vurderer Dorte Wimmer, der er direktør i Retail Institute Scandinavia, som analyserer detailbranchen.

- Vi har set gennem de seneste år, at lige så snart én supermarkedskæde er gået foran med markante holdninger - at fjerne buræg eller holdninger til madspild - så kopierer de andre det lynhurtigt.

Lidl, der aktuelt har 139 butikker i Danmark, vil i løbet af sommeren fjerne 20 procent af cigaretterne fra hylderne i de eksisterende butikker, mens de over 60 nye, der åbnes de næste år, bliver tobaksfri.

Inden udgangen af 2028 skal salget så stoppe helt i alle kædens butikker. Den beslutning begrundes med, at kæden har et stort ansvar for den enkelte forbruger.

Det overrasker Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia, at beslutningen kommer nu. Hun fortæller, at det er en produktgruppe, som i mange år har været integreret i detailhandlen.

- Men på den anden side er det det næste trin på de her værdipositioner, som de her discountkæder har taget - både med økologi, madspild, og nu er der altså en holdning til cigaretter.

Spørgsmål: Er der ikke en risiko for, at det her område er så betændt, at andre ikke følger efter?

- Det man er bange for, når man nedlægger en produktgruppe, er, at man taber trafik til butikken. At nogle fravælger at handle hos en, fordi man ikke har et produkt, og nogle vil helt sikkert fravælge det.

- Men der er ingen tvivl om, at man bagved har regnet på, hvor meget man vil miste. Og der har man vurderet, at fordelen ved at gøre det og at være de første til at trække kortet er større end det, man mister, siger Dorte Wimmer.

Det bliver dog ikke Coop, der aktuelt står bag kæderne Kvickly, SuperBrugsen og 365discount, som fjerner tobak fra hylderne.

Koncernen vil bidrage til målet om, at vi i 2030 får den første røgfrie generation ved at skjule tobakken og kræve id af de unge:

- Men vi vil ikke forhindre, at voksne mennesker køber de varer, de har brug for. Og slet ikke de mange steder, hvor vi er den eneste butik, lyder det i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Andre læser også

Ryanair forventer væsentligt lavere billetpriser i sommermåneder En gennemsnitlig rejse hos Ryanair har i første kvartal været 15 procent billi... Læs mere
Partier vil stramme loven for at fjerne dømte fra boligområder Boligforeninger har svært ved at smidt kriminelle ud af deres lejemål. Partier... Læs mere
Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af... Læs mere
Nedskrivninger på dansk brevforretning giver minus i PostNord PostNord opnåede et driftsresultat på minus 463 millioner svenske kroner i and... Læs mere
Aktiesparekontoen er mere populær end nogensinde Rekordmange har i år oprettet en aktiesparekonto. Det samlede antal er på vej ... Læs mere