Nyheder

tor, 11 maj 2023

Flyveledere og Naviair har ikke nået hinanden torsdag

Luftfartsselskabet SAS taber milliardbeløb i ny nedtur (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Flyvelederne og Naviar er efter et forhandlingsmøde torsdag fortsat ikke nået frem til en løsning på konflikten.

Det oplyser flyveledernes faglige forening, Datca, i en pressemeddelelse.

- Vi må konstatere, at Naviair fortsat ikke vil forhandle om den økonomiske ramme, som er en forudsætning, hvis vi skal sikre langsigtede løsninger for dansk luftfart, lyder det fra formanden i Datca, Esben Jean-Pierre-Blum, i meddelelsen.

Flyvelederne ønsker samtidig, at politikerne hjælper med at finde en løsning. De opfordrer til "politisk bevågenhed på sagen".

- Det er enormt vigtigt, at politikerne følger den her sag nøje. Vi så i 2020, at politikerne heldigvis nåede at gribe ind overfor Naviairs spareplaner om afskedigelse af op imod 90 flyveledere. Det tal endte med det halve, fordi politikerne skred ind, siger Esben Jean-Pierre-Blum i meddelelsen.

Det er mangel på flyveledere, der har ført til en konflikt mellem Naviair, der styrer trafikken i det danske luftrum, og flyvelederne.

Naviair ønsker blandt andet, at medarbejderne tager ekstravagter.

Samtidig mener flyverlederne, at ekstravagterne har fået for stort et omfang. De har udtalt, at de har taget over 1500 ekstravagter det seneste år.

Manglen på flyveledere skyldes blandt andet afskedigelser under coronakrisen. Her var der ikke samme behov for flyveledere som nu.

Men efter der igen er kommet gang i luftfarten, er der opstået en mangelsituation.

Naviair har ifølge eget udsagn ved torsdagens møde foreslået en løsning, der kunne minimere behovet for ekstravagter i perioden fra maj og frem til den 31. august 2023.

- Konkret vil Naviair på forhånd og i så god tid som muligt købe op til to fridage per flyveleder frem til den 31. august 2023, skriver Naviair i en pressemeddelelse.

Et andet centralt punkt i konflikten handler om løn. Direktør i Naviair, Mads Kvist Eriksen, har blandt andet fortalt til Berlingske, at flyvelederne kræver 40 procent mere i løn, hvis de skal tage ekstravagter.

Det afviser flyvelederne.

Foruden ekstravagter har tillæg været oppe at vende på mødet, oplyser Naviair i pressemeddelelsen. Blandt andet er der foreslået et sommertillæg til flyvelederne.

- På trods af at Datca fastholder deres forhandlingsoplæg, havde vi nogle gode drøftelser og påtænker at indkalde til nye forhandlinger i næste uge, lyder det videre fra Naviair.

/ritzau/

Andre læser også

Danmarks største forsvarsfirma øger salg og indtjening i konfliktår Terma løfter sløret for strategi med ambitionen om at fordoble omsætningen ov... Læs mere
Raoul Grünthal bliver formand i JP/Politikens Hus Lars Munch stopper som formand i JP/Politikens Hus efter få uger. Han bliver fo... Læs mere
Styrelse sender i maj endelige vurderinger for ejerlejligheder Det bliver første gang i cirka ti år, at landets ejere af cirka 300.000 ejerle... Læs mere
Stine Bosse vil erstatte den danske krone med euroen I en valgtest har Stine Bosse erklæret sig helt enig i at erstatte den danske k... Læs mere
Venstres formand vil bruge nyfundne penge på at sænke skatten Troels Lund Poulsen kan ikke forestille sig en aftale i regeringen om brug af r... Læs mere